“Για τον Michel Odent, η γέννα δεν αποτελεί μια ιατρική διαδικασία αλλά μια φυσική πράξη, όπως το να τρως, να κοιμάσαι ή να κάνεις έρωτα.” Εν έτη 2018 στην Ελλάδα, 2 στις 3 γυναίκες γεννούν με καισαρική τομή τα παιδιά τους, την ίδια ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δικαιολογεί ένα ποσοστό καισαρικής της τάξης του 15% σε κάθε χώρα.
Τι είναι όμως πραγματικά αυτό που κάνει τις Ελληνίδες να υποβάλλονται σε καισαρικές τομές;
Κάθε εβδομάδα στο μαιευτικό κέντρο IROIS πραγματοποιούνται ομάδες εγκυμοσύνης όπου ζευγάρια κάθε ηλικίας με ή χωρίς προηγούμενα παιδιά έρχονται, συναντούνται, συνομιλούν, μοιράζονται σκέψεις, αγωνίες, απορίες, ενδυναμωτικές ή τραυματικές εμπειρίες με τη μαία που συντονίζει την ομάδα. Οι ομάδες παίζουν σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της υγείας της εγκύου τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Πολλές φορές βιώνουμε καταστάσεις που μας προκαλούν συναισθήματα όπως ο φόβος, η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα τα οποία μπορούν να δράσουν ανασταλτικά στον τοκετό όπως και στη σχέση μητέρας-νεογνού.
Όπως δηλώνει η Κατερίνα πολλές φορές ακούει τα ζευγάρια να μιλούν για αιτίες καισαρικών τομών οι οποίες βιβλιογραφικά δεν υποστηρίζονται και λίγο πολύ όλοι μας ακούμε. «Το μωρό ήταν ψηλά, το μωρό είναι μεγάλο, έχει περιτύλιξη, το αμνιακό υγρό μειώθηκε, ο πλακούντας γέρασε, έχεις πολύτιμη κύηση, είσαι στενή, έχεις θρομβοφιλία και άλλοι πολλοί λόγοι οι οποίοι μπορούν εύκολα να σπείρουν τρομοκρατία, φόβο και ανασφάλεια.
Στις ομάδες τα ζευγάρια αισθάνονται την στήριξη και την προστασία που τους παρέχονται και απελευθερώνονται από σκέψεις που μπορούν να τους στερούν μια ήρεμη εγκυμοσύνη και μετέπειτα μια ενδυναμωτική εμπειρία τοκετού. Επιπλέον, τα ζευγάρια ενθαρρύνονται να αναπτύσσουν και να εξελίσσουν την επικοινωνία με το εμβρύο. Η πρώιμη σχέση και επικοινωνία μητέρας-εμβρύου ήδη από τη μήτρα τίθεται ως βάση για τη μετέπειτα κοινή τους πορεία και σχηματισμό ενός υγιούς χαρακτήρα.
Η ιδέα του φυσιολογικού τοκετού
Η επίτευξη ενός φυσιολογικού τοκετού δεν θα έπρεπε να αποδίδεται στις μαιευτικές δεξιότητες των επαγγελματιών υγείας (μαία, μαιευτήρας) αλλά στην ικανότητα κάθε θηλυκού πλάσματος να κυοφορεί και να γεννάει το παιδί του. Ακούμε πολλές φορές την φράση “Η τάδε με ξεγέννησε” έκφραση η οποία μέσα της κρύβει την ιδέα ότι κάποιος άλλος το έκανε για εμένα χωρίς να αναγνωρίζεται ότι ο τοκετός αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία η οποία θα γινόταν από την γυναίκα σε πολλές περιπτώσεις και χωρίς την παρουσία κανενός επαγγελματία υγείας.Συντροφεύουμε, ενθαρρύνουμε και παρακολουθούμε μια επίτoκο στην γέννηση παραμένοντας δίπλα της να γεννήσει η ίδια το παιδί της, επεμβαίνοντας μόνο όταν παραστεί ανάγκη.
Ενεργό ρόλο διαδραματίζουν οι μπαμπάδες/σύντροφοι οι οποίοι τίνουν πλέον να αποφασίζουν να υποστηρίξουν τις γυναίκες στον τοκετό τους όντας παρόντες, όλες αυτές τις ώρες που χρειάζονται, μέχρι να φτάσει η μαγική, γεμάτη δέος και λύτρωση στιγμή όπου ένα νεογνό θα γεννηθεί μαζί με μια μητέρα. “Πάντοτε συγκινούνται και είναι εκείνοι που στην κουβέντα μετά (after birth talk) θυμούνται και την παραμικρή λεπτομέρεια.”
Σημαντικό ρόλο παίζουν οι επιλογές που θα κάνει κάθε ζευγάρι από το ποιον θα επιλέξει να έχει δίπλα του στον τοκετό, το που νιώθει καλά να γεννήσει, πως θα φροντίσει το παιδί τους, τι μεθόδους αναλγησίας μπορεί να διαλέξει – το ξέρετε ότι έρχονται ζευγάρια και δεν ξέρουν ότι πέραν της επισκληριδίου υπάρχουν και άλλες επιλογές αντιμετώπισης του πόνου-, επιλογές τις οποίες καταγράφει και συζητάει στην διάρκεια της εγκυμοσύνης (πλάνο τοκετού).
Οι δικές μας επιλογές είναι αυτές οι οποίες θα καθορίσουν το βίωμα του τοκετού μας. Το πιο κουραστικό ταξίδι είναι βαθιά μέσα μας ανακαλώντας τα ένστικτά μας. Πίστη είναι να πιστεύεις αυτό που δε βλέπεις αλλά η ανταμοιβή έρχεται με το να δεις αυτό που πιστεύεις.
Κατερίνα Γεωργακούλα Μαία MSc, Iδιοκτήτρια του πρότυπου μαιευτικού κέντρου, ΙROIS