Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
άγχος

Άγχος Αποχωρισμού

Η ΣΧΕΣΗ ΔΕΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ

«Το πρώτο κοινωνικό επίτευγμα του παιδιού, είναι η επιθυμία του να αφήσει τη μητέρα του έξω από το οπτικό του πεδίο, χωρίς να νιώθει ιδιαίτερη ανησυχία ή οργή, διότι η μητέρα έχει γίνει για το παιδί τόσο μια εσωτερική βεβαιότητα όσο και μια εξωτερική προβλεψιμότητα». Eric Erikson (1978)

Το άγχος αποχωρισμού είναι μια συναισθηματική κατάσταση που αφορά τόσο το παιδί όσο και τη μητέρα και τον πατέρα. Γιατί;

Πόσο ξέρουμε να το αναγνωρίζουμε; Ποια είναι τα σημάδια του και σε ποιες ηλικιακές φάσεις εκδηλώνεται; Πώς συνδέεται με την ανάπτυξη του παιδιού και πότε αποτελεί ένδειξη παθολογίας;

Στη συνάντηση αυτή θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τι είναι η σχέση δεσμού, τι είναι οι πρώιμες εμπειρίες και πώς αυτές επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ένα παιδί αντιδρά στους πολλούς και διαφορετικούς αποχωρισμού που θα κληθεί να αντιμετωπίσει από πολύ νωρίς.

Θα διαπιστώσουμε ότι πολλές φορές ο τρόπος  χειρισμού της νευρικότητας  και η αντίδραση του γονέα στο κλάμα  ενός παιδιού, καθορίζει το πόσο αυτό το δεύτερο «αντέχει» τους αποχωρισμούς.

Τι είναι πραγματικά η προσκόλληση και γιατί, όσο παράξενο και να φαίνεται ένα παιδί που εκδηλώνει άγχος ή αντίδραση στις αλλαγές είναι ένα αναπτυξιακά υγειές παιδί;

Όπως κάνουμε πάντα, θα θέσουμε σε πρώτο πλάνο, τις ανησυχίες και τα βιώματα των γονιών και σε δεύτερη φάση, θα μιλήσουμε για κάποιους πρακτικούς τρόπους αντιμετώπισης του άγχους αποχωρισμού.

Ένας αρκετά καλός γονιός είναι αυτός που προσφέρει απλόχερα στο παιδί του τα εργαλεία για να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες.

Τα παιδιά μαθαίνουν από την συναισθηματική ωριμότητα των γονιών τους για αυτό ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης ενός αποχωρισμού, είναι η ψυχική στάση των γονιών. Θα δούμε ότι υπάρχουν κατάλληλοι και ακατάλληλοι τρόποι.

Ελπίζουμε να προσφέρουμε ένα πεδίο σκέψης γύρω από το θέμα, καθορίζοντας παράλληλα κάποιες πρακτικές προεκτάσεις του.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.


e-seminarsΜπορείτε να παρακολουθήσετε το σεμινάριο και από απόσταση μέσω Skype.

Το IROIS στην Ελλάδα είναι κοντά σας!  Μια νέα υπηρεσία μέσω της οποίας μπορείτε να συμμετέχετε σε οποιαδήποτε σεμινάριο θα θέλατε, την μέρα και ώρα που εσείς προτιμάτε. Πιο αναλυτικά, οργανώνονται ατομικές συνεδρίες με βάση την θεματολογία των υπάρχοντων σεμιναρίων/συμβουλευτικής Πώς γίνεται αυτό; Δηλώνετε το θέμα που θα θέλατε να συζητήσουμε, ορίζουμε την ημέρα και την ώρα, μέσω κατάθεσης προπληρώνετε την συνεδρία και είστε έτοιμοι!

Συντονίζει
Δέσποινα Γραββάνη, Αναλυτική ψυχολογία, Ψυχοθεραπεία, Συμβουλευτική γονέων, Ανάπτυξη παιδιού, ειδική σε θέματα μητρότητας, γυναικείας ψυχολογίας και σχέσης μητέρας παιδιού.
Ημερομηνία Διεξαγωγής
Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019
'Ωρα
18:30 - 20:30
Κόστος Συμμετοχής
20€/άτομο & 30€/ζευγάρι
Χώρος Διεξαγωγής

IROIS, Αλεξιουπόλεως 1 & Λ. Βουλιαγμένης Αργυρούπολη, Αθήνα 16452

Δηλώσεις συμμετοχής

211 4013 649 I 697 0678 817 I info@irois.gr

Positive SSL