Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
βιβλιο ο μικρος φιλοσοφος ειναι αδικο

Βιβλίο Ιουλίου- "Ο μικρός φιλόσοφος, Είναι άδικο!"

Τα μικρά παιδιά ήδη από την ηλικία των 3-5 ετών αρχίζουν να αναπτύσσουν και να κατανοούν την ιδέα της δικαιοσύνης και το αίσθημα της αδικίας. Παρόλα αυτά δυσκολεύονται καμιά φορά να κατανοήσουν τι είναι δίκαιο, και πώς αυτό που είναι δίκαιο για τους ενήλικες, δεν είναι για τα παιδιά. Άλλες φορές δεν αποδέχονται την συνθήκη όπου ο καθένας πρέπει να σέβεται τους κανόνες για να ζει αρμονικά με τους άλλους.

Η αίσθηση του δικαίου, είναι έντονη φυσικά και στη ζωή των ενηλίκων, όπου συχνά νιώθουμε να έχουμε κάνει το σωστό αλλά να αδικούμαστε (κυρίως όταν περιμένουμε να ανταμειφτούμε από τους άλλους).

Το βιβλίο λοιπόν, με πολύ απλό και κατανοητό τρόπο προσεγγίζει το αυτό το θεμελιώδες θέμα για τη ζωή ενός παιδιού και στοχεύει να το βοηθήσει στην αποδοχή των κανόνων (βλέπε αδερφικές σχέσεις ή σχέσεις σε μία τάξη, αποδοχή της εξουσίας των γονέων κτλ).

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, ο Πίκολο, είναι πολύ θυμωμένος γιατί δεν μπορεί να παίξει με τον φίλο του που είναι κλεισμένος στο σπίτι γατί έφαγε όλα τα μπισκότα. Θεωρεί ότι είναι άδικο κανείς μην κάνει ότι του κατέβει στο κεφάλι και ακόμα πιο άδικο που οι ενήλικες κάνουν ότι θέλουν.

βιβλιο ιουλιου

Οι γονείς του εξηγούν πως οι ενήλικες κάνουν καμιά φορά πράγματα που τους βλάπτουν. Οι γονείς όμως πρέπει να προστατεύουν τα παιδιά τους από τέτοιου είδους κινδύνους, είναι μάλιστα υποχρέωση τους!

Ο διάλογος συνεχίζεται γιατί φυσικά ο Πίκολο σκέφτεται ότι θα είναι τέλεια όταν θα μεγαλώσει και θα μπορεί να κάνει ότι θέλει, αλλά και σε αυτό παίρνει μια άβολη για εκείνον απάντηση αφού, η αρμονική συνύπαρξη με τους άλλους, γίνεται ακριβώς γιατί ο καθένας δεν κάνει ότι θέλει του εξηγεί ο μπαμπάς του.

φιλοσοφος

Οι γονείς του, τον βοηθούν έπειτα να μπει και στη θέση των άλλων και να φανταστεί πως θα ένιωθε αν ήταν αυτός που δεχόταν μια αδικία από κάποιον που θα έκανε ότι επιθυμεί. Η ιστορία τελειώνει με τον Πίκολο λιγότερο θυμωμένο να ρωτάει αν επιτρέπεται να πάει έξω να παίξει με τον μπαμπά του μπάλα!

Κάπως έτσι, χιλιάδες καθημερινοί κανόνες, εσωτερικεύονται από ένα παιδί και σιγά σιγά κοινωνικοποιείται. Κάθε υγιές παιδί θα χρειαστεί να αποχωριστεί την παιδική του παντοδυναμία και την αρχή της απόλαυσης, γα να μπορέσει να αναπτύξει ισότημες και ευχάριστες σχέσεις στο κοινωνικό περιβάλλον που θα βρεθεί.

Στο τέλος του βιβλίου, γονείς και εκπαιδευτικοί θα βρούνε έναν πλούσιο οδηγό για να διερευνήσουν το θέμα με τα παιδιά.

ιουλιος

Φυσικά τα παιδιά μαθαίνουν από αυτό που βλέπουν πρωταρχικά στο δικό τους άμεσο οικογενειακό περιβάλλον, και αφομοιώνουν όσα βιώνουν και όχι όσα τους λέμε ως «σωστά».

Τώρα πώς να διέπεται η ζωή μας από δικαιοσύνη και σεβασμό …αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο για ενήλικες και παιδιά.

Γιατί όπως έλεγε ο Επίκουρος : ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Σας εύχομαι ένα απολαυστικά δίκαιο καλοκαίρι!

Δέσποινα Γραββάνη

Αναλυτική ψυχολογία, Ψυχοθεραπεία C.G.Jung

Positive SSL