Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
βιβλίο πριγκιπισσες αγνωστες και ξεχασμενες

Βιβλίο Μαΐου - "Πριγκίπισσες, άγνωστες και ξεχασμένες"

Το βιβλίο του μήνα… ή όλων των μηνών του χρόνου.

Αποφάσισα να σας παρουσιάσω αυτό το βιβλίο για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι γιατί έχει μια υπέροχη εικονογράφηση της αγαπημένης μου γαλλίδας Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ (για την οποία υπόσχομαι να μιλήσω μελλοντικά. Σίγουρα οι φιγούρες των πριγκιπισσών της είναι αντισυμβατικές και όμορφες, διαφορετικές και υπέροχες. Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, είναι αναμφισβήτητα σε απόλυτη αρμονία με το περιεχόμενο. Αυτή λοιπόν η εικονογράφηση, εκτός από την ποιότητα και την εικαστική της αξία, αποτελεί για μένα μια ενδιαφέρουσα πρόταση, για παιδιά (αγόρια και κορίτσια) ανάμεσα σε δεκάδες βιβλία που διέπονται και καθορίζονται από την τρομοκρατία της τυποποιημένης ροζ  εικόνας, όπως μου αρέσει να την αποκαλώ.

βιβλίο

Ο δεύτερος λόγος που ξεχώρισα αυτό το βιβλίο είναι αυτός ακριβώς, ότι δηλαδή παρουσιάζει διαφορετικά είδη πριγκιπισσών, που είτε είναι ξεχασμένες, είτε είναι άγνωστες.

Είναι αυτές οι πριγκίπισσες που δεν παντρεύτηκαν τον πρίγκιπα, που δεν είναι ξανθιές με υπέροχα γαλάζια μάτια, που δεν έχουν ως αυτοσκοπό την τελειότητα της εξωτερικής εμφάνισης, αλλά επιδίδονται σε μια σειρά περιπετειών και επιλογών που κάνουν τον κόσμο τους να μοιάζει παράξενο(και είναι!) και κουραστικό, αλλά σίγουρα και πιο προσωπικό.

Και όλα αυτά χωρίς ίχνος ηθικού διδάγματος, αλλά με χιούμορ και μαγεία.

Είναι διασκεδαστικές, όπως η Κίτα Μεκιάλο, που φοράει συνεχώς εκκεντρικά φορέματα , ή τρομακτικές όπως η Πριγκίπισσα των πάγων, που κατέχει τον Ανάστροφο καθρέφτη, που μεταμορφώνει το όμορφο σε άσχημο και το καλό σε κακό.

Είναι αντισυμβατικές, όπως η Πριγκίπισσα Κούσκοβα (βλέπε φωτο. παραπάνω),  η οποία προτιμά τα μαθήματα ξιφασκίας από τα μαθήματα πιάνου, σιχαίνεται τις κλάψες και είναι πρώην αμαζόνα!

Είναι  εκκεντρικές, όπως η Πριγκίπισσα της ζούγκλας που φορά νυχτικιά από τρίχες αράχνης και ψάχνει έναν πρίγκιπα που να μην φοβάται τα ύψη!

Είναι γεμάτες δεξιότητες, όπως η υπομονή και επιμονή που διαθέτει η Πριγκίπισσα πέστροφα του γλυκού νερού.

Οι ιστορίες των πριγκιπισσών είναι απίστευτα διασκεδαστικές, και οι σελίδες του βιβλίου μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για ανακαλύψεις φαντασίας και εκτός σπιτιού. Το βιβλίο μυεί στη χαρά της γνώσης  λέξεων, κόσμων και τρόπων ύπαρξης.

κήπος βιβλίο

Το βιβλίο φυσικά μπορεί να αρέσει και στους ενήλικες (δεν είναι ντροπή να το παραδεχτώ, όταν το αγόρασα, το διάβασα πρώτα εγώ με μεγάλη χαρά), και αν σας φαίνεται κάπως δύσκολο ή περίπλοκο όλο αυτό για τα παιδιά σας, κάντε μια δοκιμή: τα παιδιά ακολουθούν τις ιστορίες με προθυμία και ενθουσιασμό και μπορούν, με λίγη ενθάρρυνση, να συνεχίσουν τις ιστορίες στους φανταστικούς κόσμους των πριγκιπισσών!

Και κάτι τελευταίο: το βιβλίο απευθύνεται σε μυαλά με φαντασία με μπόλικη δόση ειρωνείας και παραδόξου, δηλαδή σε όλα τα παιδικά μυαλά που δεν έχουν ισοπεδωθεί από τα πρότυπα, δηλαδή και σε αγόρια και σε κορίτσια. Μην εκπλαγείτε αν δεν αρέσει σε κάποια κορίτσια (γιατί απουσιάζει το στερεότυπο) ή αν το λατρέψουν  κάποια αγόρια (γιατί έχει πολύ περιπέτεια), είναι που οι αυθεντικές ιστορίες δεν έχουν φύλο!

Καλή ονειροπόληση!

 

Δέσποινα Γραββάνη

Αναλυτική ψυχολογία, Ψυχοθεραπεία C.G.Jung

Positive SSL