Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
montessori

Βιβλίο Οκτωβρίου - Montessori

Ο μήνας Οκτώβριος, ήταν αφιερωμένος στη Maria Montessori, και στο ανεκτίμητης αξίας έργο της.

Στο IROIS, προσπαθήσαμε να φέρουμε πιο κοντά τους γονείς και τα παιδιά σε μια στάση ζωής που απλοποιεί την καθημερινότητα, ενισχύει τις ικανότητες και τις δυνατότητες των παιδιών. Προσπαθήσαμε να εξοικειωθούμε και να οικειοποιηθούμε πάλι τα πολύ βασικά: παιχνίδι, αλληλεπίδραση, προσοχή, αντίληψη, ανακάλυψη, αισθήσεις.

Το βιβλίο που σας παρουσιάζω, είναι ένα ιταλικό βιβλίο, αλλα είμαι σίγουρη ότι μπορείτε να βρείτε και στα ελληνικά ή σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα.

Το βιβλιο αυτό, παρουσιάζει δίαφορες δραστηριότητες για κάθε εποχή του έτους και απεθύνεται σε παιδιά από 3 ετών περίπου.

Μία δράση προτρέπει τους γονείς να ακούσουν τον ήχο της βροχής, να εισάγουν λέξεις μετεορολογίας  όπως σύνεφα, γκρί ουρανός, βροχή, άνεμος κτλ…

Ίσως και να δραματοιποιήσουν τον καιρό, με κινήσεις,  ήχους και ζωγραφική.

montessori

 

Είναι γραμμένο με τρόπο απλό και σαφή. Προσφέρει κάποια εργαλεία στους γονείς, ώστε να προτείνουν στο παιδί τους δράσεις απλές που κάθε φορά εστιάζουν σε μία ιδιότητα και προτρέπουν το παιδί να δημιουργήσει κάτι με τα υλικά που υπάρχουν.

Οι δράσεις αυτές είναι είτε ατομικές (μόνο του το παιδί), είτε μαζί με τον γονέα, ή και τα αδέρφια και τους φίλους.

Τα φύλλα είναι ένα υπέροχο υλικό, με απίστευτα χρώματα και σχέδια, με διαφορετικές υφές.

Αυτή η δραστηριότητα, σας προτείνει να κάνετε το περίγραμμα ή τα αποτυπώματα των φύλλων, να τα μυρίσετε, να τα ακουμπήσετε, να τα τρίψετε μαζί με το παιδί.

montessorimontessori

Με αφορμή αυτό το βιβλίο, σας προτρέπω να βγείτε έξω με τα παιδιά σας, να μαζέψετε τα υπέροχα υλικά της φύσης, και να φτιάξετε υπέροχες δημιουργίες ή απλά κοιτάξτε και να μυρίσετε ο τι υπάρχει γύρω και αφήστε τα παιδιά να σας παρασύρουν με τον ενθουσιασμό και την περιέργειά τους!

Positive SSL