Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
η μαμά επιστρέφει στην εργασία της

Όταν η μητέρα επιστρέφει στην εργασία της

21 Οκτωβρίου

Μέρος πρώτο: πρακτικά και συναισθηματικά ζητήματα
Είναι αλήθεια πως για σχεδόν κάθε νέα μητέρα, η επιστροφή της στον εργασιακό χώρο, συνεπάγεται με το τέλος των ψευδαισθήσεων και μια απότομη προσγείωση σε μια απαιτητική πραγματικότητα. 
Είναι όμως πραγματικά έτσι;
Μήπως μπορούμε να αντιστρέψουμε τα δεδομένα ώστε να γίνει αυτή η μετάβαση, μια εμπειρία που δένει τελικά την οικογένεια;
Στόχος του σεμιναρίου είναι να βοηθηθούν οι νέες μητέρες να οργανώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα αυτή τη μετάβαση σε πρακτικό επίπεδο, αλλά κυρίως να βοηθηθούν στην διαχείριση των ενοχών που αναπόφευκτα δημιουργεί αυτός ο πρώτος «μεγάλος» αποχωρισμός.
Η συνάντηση έχει ως στόχο να ενισχύσει το μητρικό συναίσθημα και να βοηθήσει στην διαχείριση των συναισθηματικών δυσκολιών που προκύπτουν αναπόφευκτα από την πολυπλοκότητα των νέων ρόλων (μητέρα, εργαζόμενη, σύζυγος, συνάδερφος κτλ).

«Γιατί καλή μητέρα δεν είναι εκείνη που τα κάνει όλα τέλεια, αλλά εκείνη που ανταπεξέρχεται, με τα μέσα που διαθέτει και με τον τρόπο που μπορεί, στις ανάγκες του παιδιού της».
 

4 Νοεμβρίου


Μέρος δεύτερο: follow-up
Στη συνάντηση αυτή θα δούμε τι βιώνει η μητέρα που επιστρέφει στην εργασία της, τι βιώνει το παιδί και πώς πρέπει να οργανωθεί αυτή η καινούρια οικογενειακή ζωή. Η ειδικός θα εξηγήσει 
•    πώς θα ήταν καλό να προετοιμαστεί η μητέρα πριν την επιστροφή, (θηλασμός/αποθηλασμός και εργασία, ενοχές και αίσθημα ανεπάρκειας κτλ), 
•    πώς θα πρέπει να βοηθηθεί το παιδί (αναπτυξιακά στάδια που απαιτούν προσοχή, εξοικείωση με τα καινούρια πρόσωπα κτλ)και πώς οι πατεράδες έχουν καθοριστικό ρόλο στην ομαλή μετάβαση (υποστήριξη ως προς τη μητέρα αλλά και δική τους ενδυνάμωση στον πατρικό τους ρόλο).
Θα δούμε πότε είναι η ιδανική στιγμή επιστροφής στην εργασία (αν αυτή υπάρχει!) τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.
Έπειτα θα εξετάσουμε τις πιθανότητες για την φύλαξη του μωρού κατά τη απουσία της μητέρας (babysitter, γιαγιάδες, παππούδες, μπαμπάδες, βρεφικός, παιδικός σταθμός… ή άλλα λιγότερο γνωστά μοντέλα) και θα αναλύσουμε τα θετικά και τα αρνητικά τους.
Θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες και τα σχετικά ερωτηματολόγια για να επιλέξετε την νταντά ή τον βρεφικό σταθμό.
 

Συντονίζει
Δέσποινα Γραββάνη, Αναλυτική ψυχολογία, Ψυχοθεραπεία, Συμβουλευτική γονέων, Ανάπτυξη παιδιού, ειδική σε θέματα μητρότητας, γυναικείας ψυχολογίας και σχέσης μητέρας παιδιού.
Ημερομηνία Διεξαγωγής
Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019 & Δευτέρα 4 Νοεμβρίου
'Ωρα
18:00 - 20:00
Κόστος Συμμετοχής
20€/άτομο, 30€/Ζευγάρι
Χώρος Διεξαγωγής

IROIS, Αλεξιουπόλεως 1 & Λ. Βουλιαγμένης Αργυρούπολη, Αθήνα 16452

Δηλώσεις συμμετοχής

211 4013 649 I 697 0678 817 I info@irois.gr

Positive SSL