Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
βρεφικό δωμάτιο

Online Σεμινάριο: Το βρεφικό δωμάτιο και το ευρύτερο περιβάλλον του παιδιού

book now

Οργάνωση, τάξη, αυτονομία, σεβασμός στα ενδιαφέροντα του μωρού, ορατότητα και προσβασιμότητα των παιχνιδιών: πάνω στην μοντεσσοριανή παιδαγωγική αντίληψη θα μπορούσε (και ίσως θα έπρεπε!) να στηρίζεται και η διαμόρφωση του δωματίου του παιδιού. Το βρεφικό δωμάτιο είναι ένας χώρος κατάλληλος και προνομιακός για να περνάει το μωρό και οι γονείς χρόνο, ένα σημαντικό δωμάτιο για την ανάπτυξη του παιδιού.

Εισηγήτρια: Δέσποινα Γραββάνη, Αναλυτική ψυχολογία, Ψυχοθεραπεία, Συμβουλευτική γονέων, Ανάπτυξη παιδιού, ειδική σε θέματα μητρότητας, γυναικείας ψυχολογίας και σχέσης μητέρας παιδιού.

Tο σεμινάριο, έχοντας ως θεωρητικό υπόβαθρο τις παιδαγωγικές αντιλήψεις της Μοντεσσόρι αλλά και τις βασικές αρχές του Feng Shui, προσαρμοσμένες στα ελληνικά δεδομένα, θα εστιάσει στους παρακάτω τομείς:

Αισθητική

Η αισθητική εμπεριέχει ισορροπία, για αυτό είναι σημαντικό να διαλέξουμε με φροντίδα γνώση τα χρώματα του δωματίου, τον φωτισμό, τα διακοσμητικά στοιχεία και φυσικά τα έπιπλα (κρεβατάκι, ντουλάπα, τοίχοι, γωνιά παιχνιδιού κτλ)

Πρακτικότητα

Πρακτικότητα στη σχέση με ένα βρέφος/παιδί σημαίνει χαρά για όλους!

Πού πρέπει να κοιμάται το μωρό (στο δωμάτιό του ή με τους γονείς του), τι είδους κρεβάτι να προτιμήσουμε (λίκνο, κούνια, στοματάκι κτλ), τι να προσέξουμε για την ασφάλεια και την υγιεινή του βρέφους, αν θα πρέπει να έχουμε μουσική ή ενδοεπικοινωνία στο χώρο του και πώς να διαμορφώσουμε το χώρο και για ένα δεύτερο παιδί.

Συμβολισμοί

Το βρέφος επηρεάζεται άμεσα από τα εξωτερικά ερεθίσματα του χώρου. Ανάλογα με το περιβάλλον του, « μαθαίνει» τη νύχτα και τη μέρα και αναπτύσσει συνήθειες. Θα μιλήσουμε για τη σπουδαιότητα των ερεθισμάτων και των υλικών και πως αυτά επηρεάζουν την ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη τον πρώτο χρόνο ζωής του. Η ειδικός, θα μας προτείνει τρόπους παιχνιδιού και αλληλεπίδρασης με το μωρό με βάση τη μοντεσσοριανή φιλοσοφία και τις βασικές ψυχαναλυτικές θεωρίες.

Το υπόλοιπο σπίτι

Το παιδί προσλαμβάνει το «κλίμα» ενός σπιτικού. Τα σπίτια που είναι φιλικά προς τα παιδιά είναι σπίτια, προσβάσιμα στα παιδιά. Τα βρέφη δεν αγαπούν το ακριβό design ούτε τους αποστειρωμένους χώρους, απολαμβάνουν όμως να ζουν με τους γονείς τους και λατρεύουν να ανακαλύπτουν κάθε γωνιά του σπιτιού!

Πρόκειται για μια συνάντηση όπου κανένα ερώτημα δεν θα μείνει αναπάντητο!

Για αυτό το λόγο σας προσκαλούμε να φέρετε μαζί σας, αν το επιθυμείτε, φωτογραφίες του χώρου για να γίνει εξατομικευμένη συμβουλευτική.


 

 

Συντονίζει
Δέσποινα Γραββάνη, Αναλυτική ψυχολογία, Ψυχοθεραπεία, Συμβουλευτική γονέων, Ανάπτυξη παιδιού, ειδική σε θέματα μητρότητας, γυναικείας ψυχολογίας και σχέσης μητέρας παιδιού.
Ημερομηνία Διεξαγωγής
Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022
'Ωρα
18.00-20.00
Κόστος Συμμετοχής
25€/Άτομο,
Δηλώσεις συμμετοχής

211 4013 649 I 697 0678 817 I info@irois.gr

Positive SSL