Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
family

Γιατί να συμμετέχω σε μια ομάδα νέων γονέων

Γράφει η Δεσποινα Γραββανη, Αναλυτική Ψυχολογία, Ψυχοθεραπεία C.G.Jung

Έναν από τους λόγους που όλο και περισσότεροι γονείς επιλέγουν τις ομάδες γονέων είναι γιατί πλέον δεν υπάρχουν οικογενειακά μοντέλα που να κάνουν σε όλους. Οι ρόλοι έχουν αλλάξει και είναι δύσκολο για τους νέους γονείς να προσανατολιστούνε μέσα σε ένα τεράστιο αριθμό πληροφοριών . Nα μερικοί σημαντικοί λόγοι για τους οποίους αξίζει να απευθυνθείτε σε μια τέτοια ομάδα.

Το μοίρασμα είναι ανακουφιστικό και θεραπευτικό.

Πολλοί νέοι γονείς έτσι και αλλιώς αυθόρμητα μοιράζονται πολλές από τις δυσκολίες και τους προβληματισμούς τους με άλλους γονείς. Στις ομάδες γονέων οι συμμετέχοντες διαπιστώνουν ότι και άλλοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες, επομένως νιώθουν λιγότερο μόνοι. Οι νέοι γονείς διαπιστώνουν επίσης ότι μπορεί να αποκομίσουν σημαντικές πληροφορίες και  λύσεις που δεν είχαν σκεφτεί. δύνεται η δυνατότητα για βελτίωση και αναπροσαρμογή.

Η πληροφόρηση  είναι πολλή αλλά δεν είναι πάντα βοηθητική.

Είναι διαφορετικό πράγμα να λαμβάνω πληροφόρηση και διαφορετικό να την κατανοώ και να την αφομοιώνω. Στις ομάδες οι συμμετέχοντες έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν τον ειδικό που μεταφέρει την πληροφορία να αλληλεπιδράσουν, να ρωτήσουν και να εξατομικεύσουν την πληροφορία.

Ενισχύουν τον οικογενειακό δεσμό

Στις ομάδες όπου συμμετέχουν και οι δύο γονείς, έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν ξεχωριστά τους προβληματισμούς τους αλλά και να αναμετρηθούν ως μονάδες (πατέρας/μητέραα) με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Έτσι φεύγουν ενδυναμωμένοι στους τρόπους που επιλέγουν για την επίλυση των δυσκολιών τους.

Στις βιωματικές ομάδες η γνώση γίνεται βίωμα

Στις ομάδες με βιωματικό χαρακτήρα οι συμμετέχοντες καλούνται να παίξουν ρόλους, να συμμετέχουν ενεργά, να μπουν στη θέση του άλλου, να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση και την ενεργητική ακρόαση. Όλα τα παραπάνω είναι χαρακτηριστικά ενός αρκετά καλού γονέα! Οι συμμετέχοντες έτσι αφομοιώνουν άμεσα την πληροφορία.

Προσφέρουν συνέχεια στην πληροφόρηση (follow-up)

Επειδή οι ομάδες διεξάγονται σε συνέχειες, αυτό δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εφαρμόσουν όσα άκουσαν και να μπορούν σε μια επόμενη συνάντηση να επανέλθουν σε αυτά, με ερωτήσεις ,παρατηρήσεις κτλ. Έτσι τους δύνεται η δυνατότητα για βελτίωση και αναπροσαρμογή.

Οι ομάδες βοηθούν στην κοινωνικοποίηση των οικογενειών.

Σε μία εποχή όπου η εσωστρέφεια και η απομόνωση γίνονται όλο και πιο ισχυρές (τις περισσότερες φορές όχι από επιλογή), οι ομάδες γονέων καλούν τούς νέους γονείς, να μιλήσουν για όσα τους δυσκολεύουν, να γνωρίσουν άλλους νέους γονείς που τους ταιριάζουν, να δουν πώς κοινωνικοποιούνται τα παιδιά μέσα από τις σχέσεις των ενηλίκων. Πολλές φορές εκεί όπου τελειώνουν οι ομάδες, ξεκινούν νέες φιλίες!

Positive SSL