Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
montessori

MONTESSORI: Ένας κόσμος φτιαγμένος για τα παιδιά

Το δωμάτιο, το περιβάλλον του βρέφους Παιχνίδια και δραστηριότητες για παιδιά.

Το σεμινάριο έχει ως στόχο:


•    να ενημερωθούν οι γονείς για το πώς μπορούν να διαμορφώσουν το δωμάτιο και το ευρύτερο περιβάλλον του παιδιού,
•    να ενημερωθούν σχετικά με δραστηριότητες, παιχνίδια και παραμύθια που ενισχύουν  την αυτονομία και την ανεξαρτησία των παιδιών και να αποκτήσουν κάποια εργαλεία που θα μπορούν να χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους.
Το σεμινάριο είναι ένας πρακτικός οδηγός στην καθημερινότητα των γονιών. Έτσι, θα γνωρίσουμε μαζί πώς πρέπει να διαμορφωθεί το περιβάλλον του παιδιού (δωμάτιο,μπάνιο, κουζίνα κτλ) και θα εξοικειώσουμε τους γονείς με μία καθημερινότητα που έχει ως στόχο να ενισχύσει τις ικανότητες και τις δεξιότητες των παιδιών. Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τα μακροπρόθεσμα οφέλη μιας τέτοιας φιλοσοφίας και θα αναγνωρίσουμε τις δυσκολίες της.


Η MariaMontessori έλεγε ότι το πιο σοβαρό πράγμα που κάνει ένα παιδί είναι να παίζει. Θα δούμε λοιπόν πως τα παιχνίδια που απευθύνονται σε βρέφη και παιδιά, επηρεάζουν την αντίληψη και την αισθητική τους, πώς αποδυναμώνουν ή βελτιώνουν δεξιότητες.


•    Πώς πρέπει να είναι ένα σπίτι που δεν εμποδίζει την ανάπτυξη ενός παιδιού;
•    Πoια παιχνίδια είναι συμβατά και ωφέλιμα για κάθε ηλικία;
•    Από ποια υλικά πρέπει να είναι φτιαγμένα και γιατί;
•    Γιατί να τα κάνω όλα αυτά, αφού το ευρύτερο περιβάλλον του παιδιού μου (Σχολείο, σπίτι των παππούδων κτλ) είναι εντελώς ασύμβατα;


Στο σεμινάριο αυτό, οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά κάποια υλικά και παιχνίδια που ευνοούν την ανάπτυξή τους.
Θα επιχειρήσουμε να διευκολύνουμε το έργο των γονέων στη διαμόρφωση του χώρου που θα υποδεχτεί το βρέφος γιατί, το περιβάλλον είναι σημαντικό για την προσαρμογή και ανάπτυξη του.


Tο σεμινάριο, έχοντας ως θεωρητικό υπόβαθρο τις παιδαγωγικές αντιλήψεις της Μοντεσσόρι , θα εστιάσει στους παρακάτω τομείς:


Αισθητική: Η αισθητική εμπεριέχει ισορροπία, για αυτό είναι σημαντικό να διαλέξουμε με φροντίδα γνώση τα χρώματα του δωματίου, τον φωτισμό, τα διακοσμητικά στοιχεία και φυσικά τα έπιπλα (κρεβατάκι, ντουλάπα, τοίχοι, γωνιά παιχνιδιού κτλ)


Πρακτικότητα: πρακτικότητα στη σχέση με ένα βρέφος/παιδί σημαίνει χαρά για όλους!
Πού πρέπει να κοιμάται το μωρό (στο δωμάτιό του ή με τους γονείς του), τι είδους κρεβάτι να προτιμήσουμε (λίκνο, κούνια, στοματάκι κτλ), τι να προσέξουμε για την ασφάλεια και την υγιεινή του βρέφους, αν θα πρέπει να έχουμε μουσική ή ενδοεπικοινωνία στο χώρο του και πώς να διαμορφώσουμε το χώρο και για ένα δεύτερο παιδί.


Συμβολισμοί: το βρέφος επηρεάζεται άμεσα από τα εξωτερικά ερεθίσματα του χώρου. Ανάλογα με το περιβάλλον του, « μαθαίνει» τη νύχτα και τη μέρα και αναπτύσσει συνήθειες. θα μιλήσουμε για τη σπουδαιότητα των ερεθισμάτων και των υλικών και πως αυτά επηρεάζουν την ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη τον πρώτο χρόνο ζωής του. Η ειδικός, θα μας προτείνει τρόπους παιχνιδιού και αλληλεπίδρασης με το μωρό με βάση τη μοντεσσοριανή φιλοσοφία και τις βασικές ψυχαναλυτικές θεωρίες.


Το υπόλοιπο σπίτι: το παιδί προσλαμβάνει το «κλίμα» ενός σπιτικού. Τα σπίτια που είναι φιλικά προς τα παιδιά είναι σπίτια, προσβάσιμα στα παιδιά. Τα βρέφη δεν αγαπούν το ακριβό design ούτε τους αποστειρωμένους χώρους, απολαμβάνουν όμως να ζουν με τους γονείς τους και λατρεύουν να ανακαλύπτουν κάθε γωνιά του σπιτιού!


Αποτελεί τη βάση για το επόμενο σεμινάριο αυτής της ενότητας που είναι ένα workshop για βρέφη.
 

Συντονίζει
Δέσποινα Γραββάνη (ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια που ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν την γυναικεία ψυχολογία)
Ημερομηνία Διεξαγωγής
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019
'Ωρα
18:00 - 20:00
Κόστος Συμμετοχής
20/άτομο & 30/ζευγάρι
Χώρος Διεξαγωγής

IROIS, Αλεξιουπόλεως 1 & Λ. Βουλιαγμένης Αργυρούπολη, Αθήνα 16452

Δηλώσεις συμμετοχής

211 4013 649 I 697 0678 817 I info@irois.gr

Positive SSL