Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ο ύπνος του βρέφους

book now

Τι τεράστιο θέμα ο ύπνος του βρέφους και γενικότερα των παιδιών…


Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ οι νέοι γονείς παθαίνουν πανικό την ώρα του ύπνου του βρέφους. Η πρώτη ερώτηση που γίνεται ήδη από το μαιευτήριο είναι: «Κοιμάται;».


Πολλές ερωτήσεις, πολλές αμφιβολίες, πολλά εγχειρίδια και μέθοδοι που υπόσχονται να μάθουν στα μικρά μας πώς να κοιμηθούν καλά και πολύ…όπως θα ήθελε η μαμά και ο μπαμπάς τους, πως να τα ηρεμήσετε ή πως να τα αποκοιμήσετε.

Πιο ειδικά, οι γονείς αντιμετωπίζουν τις περισσότερες δυσκολίες τη στιγμή που είναι να αποκοιμηθεί το βρέφος και εύλογα γεννιούνται ερωτήσεις στις οποίες θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε όπως:
Είναι φυσιολογικό να αποκοιμιέται με τον θηλασμό;
Γιατί μόλις το αφήνω από την αγκαλιά μου ξυπνάει;
Να προτιμήσω απόλυτη ησυχία ή όχι;
Και φυσικά σε αυτές τις ερωτήσεις δίνονται όλες οι πιθανές απαντήσεις και το αντίθετό τους!

Ο ύπνος του βρέφους είναι ένα φαινόμενο που αφορά το σώμα, την ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση του. Η στιγμή του ύπνου είναι μια στιγμή αποχωρισμού τόσο για το βρέφος (θα εξηγήσουμε τι του συμβαίνει, όσο και για τους γονείς (πως δηλ. διαχειρίζεται το κλάμα και τη δυσκολία του βρέφους). Γι΄ αυτό σε αυτό το σεμινάριο θα διερευνήσουμε την ανατομία του ύπνου, θα προσφέρουμε εργαλεία στους γονείς ώστε να αναγνωρίζουν τα σημάδια κόπωσης και νύστας του βρέφους, θα τους βοηθήσουμε ώστε να ενισχυθούν στον γονικό τους ρόλο (Maternage-Paternage) και να μάθουν να επικοινωνούν και να παρατηρούν το βρέφος, γιατί όσο πιο καλά το κάνουν αυτό τόσο πιο εύκολη και ευχάριστη γίνεται η διαδικασία του ύπνου.

Θα αναπτύξουμε επίσης της πιο σύγχρονες θεωρίες γύρω από τον ύπνο και θα συζητήσουμε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των μεθόδων. Προσπαθώντας να μεταδώσουμε το μήνυμα ότι καμία μέθοδος δεν είναι καθολική, δεν εμπεριέχει την αποκλειστική αλήθεια, ούτε είναι εφαρμόσιμη σε όλα τα βρέφη.


Ας συζητήσουμε όμως και για αυτή την ανάγκη των νέων γονιών να λαμβάνουν σίγουρες και βέβαιες απαντήσεις για ερωτήματα που περικλείουν σχετικότητα, ατομικότητα και σχετικότητα.

Τέλος θα δώσουμε κάποιες κατευθυντήριες οδηγίες για το πώς μπορεί ο γονιός να βοηθήσει τον ύπνο του βρέφους και πρακτικές λύσεις για το αν θα πρέπει να κοιμάται στο λίκνο ή στο κρεβάτι τον γονιών του(co-sleeping) και μέχρι πότε, καθώς και αν θα πρέπει να κοιμάται στο δωμάτιό του μόνο του (cryoutmethod). Θα μιλήσουμε τέλος για το SIDS (Σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου) και πως συνδέεται με τον ύπνο του βρέφους καθώς επίσης και για την βρεφική αϋπνία (αν υπάρχει, τι είναι, που οφείλεται και πώς την αναγνωρίσουμε ως δυσλειτουργία του ύπνου).
 

Συντονίζει
η Δέσποινα Γραββάνη, Αναλυτική Ψυχολογία, Ψυχοθεραπεία, Ανάπτυξη βρέφους, Συμβουλευτική Οικογένειας, ζεύγους, νηπίων, παιδιών, εφήβων, 6938338078, dgravvani@hotmail.gr
Ημερομηνία Διεξαγωγής
Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021
'Ωρα
18:00 - 20:00
Κόστος Συμμετοχής

20€/Άτομο, 30€/Ζευγάρι

Χώρος Διεξαγωγής

IROIS, Αλεξιουπόλεως 1 & Λ. Βουλιαγμένης Αργυρούπολη, Αθήνα 16452

Δηλώσεις συμμετοχής

211 4013 649 I 697 0678 817 I info@irois.gr

Positive SSL