Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
infant, heat, summer

Πώς να προστατεύσετε το νεογέννητο παιδί σας από τη ζέστη;

Η θερμοκρασία χτυπάει κόκκινο και καλό είναι να θυμόμαστε ότι το θερμορρυθμιστικό σύστημα των νεογέννητων δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο.

Επόμενως χρειάζονται τη δική μας βοήθεια για να διατηρήσουν την ιδανική για αυτά θερμοκρασία.

- Διατηρήστε δροσερό το χώρο όπου βρίσκεται το παιδί. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 16-20°C και καλό είναι να την ελέγχετε με ένα θερμόμετρο χώρου. Αφήστε ανοιχτά παράθυρα με κλειστά στόρια/πατζούρια/κουρτίνες ώστε να μην εκτίθεται το παιδί στον ήλιο. Αν έχετε ανεμιστήρα, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μπωλ με παγωμένο νερό μπροστά του ώστε να δροσίζει τον αέρα. Αν το σπίτι σας παραμένει πολύ ζεστό και δεν έχετε κλιματισμό, βρείτε ένα μέρος δροσερό για τις ώρες του καύσωνα.


- Χρησιμοποιήστε μόνο βαμβακερά σκεπάσματα και αποφύγετε το φάσκιωμα. Μην διστάσετε να αφήσετε το παιδί σας μόνο με την πάνα του. Διαφορετικά φορέστε του ελαφρύ ρουχισμό που θα επιτρέπει στον ιδρώτα να εξατμιστεί και έτσι να αποβληθεί η θερμότητα.


- Όταν θέλετε να ελέγξετε τη θερμοκρασία του παιδιού σας με το χέρι, προτιμήστε την πλάτη και το στήθος καθώς τα άκρα των νεογέννητων είναι πολύ συχνά πιο κρύα από το υπόλοιπο σώμα.


- Να θυμάστε ότι το γάλα είναι τροφή και παράλληλα ενυδάτωση για το παιδί σας. Επομένως να περιμένετε περισσότερα γεύματα μες στη μέρα. Μην δίνετε τίποτα άλλο στο παιδί σας (π.χ. νερό, τσάι) τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του.


- Αποφύγετε την βόλτα με το παιδί σας τις ώρες που έχει πολλή ζέστη (πάνω από 32°C). Αν χρειαστεί να βγείτε μην καλύπτετε όλο το καρότσι καθώς αυτό θα αυξήσει τη θερμοκρασία του παιδιού σας. 


- Τα παιδιά κάτω των 6 μηνών δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τον ήλιο. Να θυμάστε ότι η υπεριώδης ακτινοβολία αντανακλάται από το νερό, την άμμο και το τσιμέντο. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να την αποφύγετε, τοποθετήστε καπέλο στο παιδί και βάλτε του κατάλληλο αντηλιακό μισή ώρα πριν την έκθεσή του στον ήλιο.


- Μην αφήνετε το παιδί σε κλειστό αυτοκίνητο ακόμα κι αν το παράθυρο είναι λίγο ανοιχτό, καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται ραγδαία. 


- Παρατηρήστε τυχόν σημεία αφυδάτωσης: πιο ελαφριές ή λιγότερες βρεγμένες πάνες, ξηρότητα στόματος, λιγότερα δάκρυα στο κλάμα, νωθρότητα.


- Αν το παιδί σας ζεσταίνεται, δροσίστε το με λίγο νερό ή κάντε το μπάνιο.

https://www.tommys.org/…/to…/keeping-your-baby-cool-heatwave

https://www.healthychildren.org/…/in…/Pages/dehydration.aspx

https://www.healthychildren.org/…/Protecting-Children-from-…

https://www.aap.org/…/Extreme-Temperatures-Heat-and-Cold.as…

https://www.aap.org/…/…/Pages/Sun-Safety-and-Protection.aspx

Ελένη Ασημάκη

Positive SSL