Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
μητρότητα

Νέος Κύκλος Βιωματικών Συναντήσεων για Γυναίκες

Κι ένα τέταρτο μητέρας
αρκεί για δέκα ζωές, και πάλι κάτι θα περισσέψει.
Που να το ανακράξεις
σε στιγμή μεγάλου κινδύνου»
(Οδυσσέας Ελύτης, Εκ του πλησίον)

Η μητρότητα στο επίκεντρο. Η γυναικεία ψυχολογία στην πιο ουσιαστική της στιγμή. Καμία γυναίκα δεν θα έπρεπε να αισθάνεται αποκλεισμένη!

 • Τι είναι η επιθυμία για ένα παιδί;
 • Από πού προέρχεται και πώς εκδηλώνεται;
 • Υπάρχει το μητρικό ένστικτο;
 • Η σχέση του ζευγαριού και η επιθυμία για παιδί:  Τι χρειάζεται σε μια σχέση για να γεννηθεί ένα παιδί;
 • Τι είδους μητέρα επιθυμώ να γίνω; Πως επηρεάζουν οι δικές μου συναισθηματικές δυσκολίες τη μητρότητα;
 • Πώς η σχέση μου με τη δική μου μητέρα επηρεάζει  την μητρότητα;
 • Είναι τελικά επιλογή η ατεκνία;

Στο IROIS  η Δέσποινα και η Κατερίνα, σας προτείνουν  μία σειρά συναντήσεων που έχουν ως στόχο να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα και να εμβαθύνουν ενδιαφέροντα και «δύσκολα» θέματα που αφορούν  την γυναίκα της εποχής μας και που οι γυναίκες μιλάνε με δισταγμό  για αυτά, είτε από φόβο, είτε από ντροπή είτε εξαιτίας κοινωνικής καταπίεσης.
Οι συναντήσεις απευθύνονται σε γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν ένα παιδί ή απλά έχουν έντονες σκέψεις γύρω από τη μητρότητα, σε γυναίκες  που κυοφορούν ή έχουν ήδη παιδιά, γυναίκες που ίσως θα ήθελαν να κάνουν κι άλλα και τέλος γυναίκες που απλά μπορεί να θέλουν να μοιραστούν το δικό τους βίωμα. 

Θα εξετάσουμε τη μητρότητα στο σύνολό της μέσα από 4 συναντήσεις που σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε με την παρακάτω σειρά:


1.    ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΜΗΤΕΡΑ

Αυτό που θέλω πολύ μου είναι τόσο άγνωστο! 
Στη συνάντηση αυτή, πού είναι μοναδική στο είδος της, θα μιλήσουμε για τις δυσκολίες, τους φόβους, τις σκέψεις και τις ανησυχίες , τις ελπίδες και τις προσδοκίες που μπορεί να νιώθει μια γυναίκα που σκέφτεται να αποκτήσει παιδί. Θα βάλουμε στο μικροσκόπιο όλη την ψυχική και συναισθηματική φάση την οποία διανύει μια γυναίκα πριν την σύλληψη και θα προσφέρουμε έναν χώρο όπου θα μπορέσει αβίαστα και ουσιαστικά να εναποθέσει τους προβληματισμούς της δίχως καμία κριτική γνωρίζοντας πόσο αληθινή είναι η αμφιθυμία της μητρότητας.


Θα αναλύσουμε τι είναι η επιθυμία για ένα παιδί, αν είναι ένστικτο ή αν προκύπτει σε μία σχέση. θα δούμε πώς η ηλικία, η επαγγελματική φιλοδοξία και τα προσωπικά βιώματα επηρεάζουν την αντίληψη για την κύηση και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τυχόν εμπόδια. Θα απομυθοποιήσουμε κατεστημένες αντιλήψεις που περιορίζουν και καταπιέζουν την γυναικεία επιθυμία. Θα μιλήσουμε για τη σημασία της επικοινωνίας με τον σύντροφο και θα δοκιμάσουμε να ανακουφίσουμε τις γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν με τεχνητή γονιμοποίηση και θα συζητήσουμε για τα καινούρια μοντέλα γονεικότητας και οικογένειας.

Ημερομηνία & Ώρα: ΤΡΙΤΗ 06 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ & 18:30      Διάρκεια: 2ώρες      Κόστος: 20


2.    ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ: "Ένας τρόπος να αγαπάμε"

Διαπαιδαγωγούμε ένα παιδί με αυτά που του λέμε, πολύ περισσότερο με όσα κάνουμε και ακόμα πιο πολύ με αυτό που είμαστε.

Πολλοί την συγχέουν με την συμπάθεια ή την κατανόηση, αλλά η ενσυναίσθηση είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι ένας τρόπος να ακούς τις ανάγκες του άλλου, είναι η ικανότητα να μπαίνεις στη θέση του, είναι η διάθεση να κατανοείς το συναίσθημα του άλλου.

Σε αυτή τη συνάντηση θα ξεδιπλώσουμε τις δυνατότητες της ενσυναίσθησης και θα δούμε πόσο πολύτιμο εργαλείο είναι στη σχέση γονέων-παιδιών. Θα ανακαλύψουμε τις πτυχές της γονικής αγάπης και θα δούμε πως ίσως όλοι μας έχουμε εν δυνάμει δυνατότητα ενσυναίσθησης.

Πώς κυρίως τα πρώτα χρονιά ζωής ενός παιδιού, όπου η επικοινωνία είναι κυρίως μη λεκτική, η ενσυναίσθηση μιας μητέρας, ενός πατέρα, μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της οικογένειας και να ενδυναμώσει τους δεσμούς αγάπης.

Ημερομηνία & Ώρα: ΤΡΙΤΗ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ & 18:30      Διάρκεια: 2ώρες      Κόστος: 20


3.    ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ

Πολλοί από εμάς δεν μπορούμε να πούμε ή να ακούσουμε ένα όχι. Παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο σε αυτό, όπως η προσωπική μας ιστορία, ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώσαμε, η σχέση μας με τους γονείς μας και τον σύντροφό μας κ.α.
Πολλές φορές συγχέουμε τη θέσπιση ορίων με την έλλειψη αγάπης ή ενδιαφέροντος, μπερδεύουμε το όχι με την αυστηρότητα, την οριοθέτηση με την απόρριψη. Το παιδί έχει ανάγκη να καταλαβαίνει ότι οι γονείς του ξέρουν τι είναι καλό και τί όχι για εκείνο. Τα όρια που υποστηρίζονται από συναισθήματα φροντίδας και αγάπης, είναι αυτά που βοηθούν το παιδί να νιώσει ασφάλεια και συναισθηματική πληρότητα.
Στη συνάντηση αυτή θα προσδιορίσουμε:

 • τι είναι ακριβώς τα όρια και σε τί χρησιμεύουν.
 • Θα μιλήσουμε για το πώς διατυπώνουμε μία απαγόρευση και πώς βοηθάμε ένα παιδί να την διαχειριστεί μένοντας κοντά του.

Θα δούμε για το πώς οι αντιλήψεις των γονιών επηρεάζουν και επηρεάζονται από τη σχέση τους με το παιδί.

Αγάπη σημαίνει αποδοχή και τα όρια είναι το πλαίσιο. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο, αλλά αντίθετα, όταν συνυπάρχουν, αποτελούν ένα υγειές και ελεύθερο περιβάλλον για την ανάπτυξη του παιδιού.

Ημερομηνία & Ώρα: ΤΡΙΤΗ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ & 18:30      Διάρκεια: 2ώρες      Κόστος: 20

 

4. ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

Μία αρκετά καλή μητέρα, είναι μία μητέρα που ανταποκρίνεται με τον τρόπο που μπορεί και τα μέσα που διαθέτει στις ανάγκες του παιδιού της. (Winnicott)

Τι συμβαίνει όμως, όταν η μητρότητα νοσεί; 
Θα εξετάσουμε δίχως φόβο και με θέληση για ευαισθητοποίηση και θεραπεία, τυχόν παθογένειες της μητρότητας.
Στόχος της συνάντησης είναι να γνωρίσουν και να αναγνωρίσουν οι γυναίκες πιθανές ψυχικές  και  συναισθηματικές δυσκολίες που μπορεί να εμποδίζουν την μητρότητα.
Μερικές από τις κατηγορίες που θα εξετάσουμε είναι:

 • η ναρκισσιστική μητέρα,
 • η μητέρα θύμα,
 • η υστερική μητέρα,
 • η «μαύρη» μητέρα,
 • η αγχωτική,
 • η απούσα,
 • η καταθλιπτική

Μέσα από τη γνώση οι γυναίκες μπορούν σίγουρα να αναγνωρίσουν χαρακτηριστικά από τις δικές τους μητέρες και να συνειδητοποιήσουν δικά τους βιώματα που μπορεί να επηρεάζουν την αντίληψη για τη μητρότητα.

Ημερομηνία & Ώρα: ΤΡΙΤΗ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ & 18:30      Διάρκεια: 2ώρες      Κόστος: 20

Θα χαρούμε πολύ να σας έχουμε κοντά μας αυτές τις "4 Τρίτες" του Φεβρουαρίου".

Εισηγήτριες: Κατερίνα Γεωργακούλα, Μαία & Δέσποινα Γραββάνη, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια που ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν την γυναικεία ψυχολογία.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Περισσότερες πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής:

211 40 13 649 Ι 6970678817 Ι info@irois.gr

Ημερομηνία Διεξαγωγής
ΤΡΙΤΗ, 06 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΤΡΙΤΗ, 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΤΡΙΤΗ, 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΤΡΙΤΗ, 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
'Ωρα
18:30 - 20:30
Κόστος Συμμετοχής
20€
Χώρος Διεξαγωγής

IROIS, Αλεξιουπόλεως 1 & Λ. Βουλιαγμένης Αργυρούπολη, Αθήνα 16452

Δηλώσεις συμμετοχής

211 4013 649 I 697 0678 817 I info@irois.gr

Positive SSL