Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διακοπή Καπνίσματος στην Εγκυμοσύνη

Διακοπή Καπνίσματος στην Εγκυμοσύνη

Όταν καπνίζει η μητέρα καπνίζει και το έμβρυο

Καθώς μέσω του πλακούντα μεταφέρονται στο έμβρυο όχι μόνο το μονοξείδιο του άνθρακα και η νικοτίνη, αλλά και 7.000 χημικές ουσίες εκ των οποίων οι 70 έχουν επιβεβαιωμένη καρκινο - γεννητική ικανότητα.

Πολλές γυναίκες που καπνίζουν, στην διάρκεια της εγκυμοσύνης τους αποφασίζουν να διακόψουν το κάπνισμα. Υπάρχουν και άλλες οι οποίες προσπαθούν αλλά δεν τα καταφέρνουν και καταλήγουν, είτε να το μειώσουν ή συνεχίζουν να καπνίζουν όπως συνήθιζαν.

Το πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος αποτελεί μια συμβουλευτική παρέμβαση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στόχο έχει αρχικά να ενημερώσει τις γυναίκες για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και έπειτα να συμβάλλει στη διακοπή του στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Προγραμματισμένες ατομικές και ομαδικές συναντήσεις λαμβάνουν χώρα στο χώρο του Irois εβδομαδιαίως και κατόπιν συννενόησης μαζί σας.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ποια είναι τα οφέλη για το έμβρυο από τη διακοπή του καπνίσματος;

 1. Αύξηση της πρόσληψης οξυγόνου. Ακόμα και την πρώτη μέρα μετά τη διακοπή του καπνίσματος το έμβρυο θα αρχίσει να λαμβάνει περισσότερο οξυγόνο απ’ ότι πριν.
 2. Αύξηση της πιθανότητας καλύτερης λειτουργίας και ανάπτυξης των πνευμόνων του εμβρύου.
 3. Μείωση της πιθανότητας πρόωρου τοκετού.
 4. Αύξηση της πιθανότητας το βάρος του νεογνού να κυμαίνεται σε φυσιολογικά πλαίσια αντί να υπολείπεται (λιποβαρές νεογνό).
 5. Μείωση της πιθανότητας το νεογνό να χρειαστεί να νοσηλευτεί μετά τη γέννηση του.
 6. Μείωση περιγεννητικής θνησιμότητας και νοσηρότητας. Μεγαλώνοντας αυτά τα παιδιά:
  • Έχουν μικρότερη ανάγκη φροντίδας υγείας.
  • Πάσχουν λιγότερο από χρόνια νοσήματα.
  • Έχουν λιγότερες μαθησιακές δυσκολίες.

Αν μειώσω αρκετά το κάπνισμα δεν αρκεί; Γιατί πρέπει να το διακόψω τελείως;

Η απλή μείωση του αριθμού των τσιγάρων δεν παρουσιάζει καμία βελτίωση στο βάρος γέννησης του νεογνού. Μόνο η πλήρης διακοπή παρουσιάζει διαφορά. Ενώ σχεδόν άμεσα είναι τα οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη όσο αφορά το βάρος γέννησης του νεογνού.

Πότε είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να διακόψω το κάπνισμα;

Όσο πιο νωρίς διακοπεί το κάπνισμα τόσο καλύτερα για την υγεία του βρέφους και της μητέρας. Εάν η μητέρα διακόψει το κάπνισμα μέσα στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το νεογνό της θα γεννηθεί με το παρόμοιο βάρος όπως μιας μη καπνίζουσας μητέρας.

Ποια η σχέση του μητρικού θηλασμού και του παθητικού καπνίσματος του βρέφους;

Η αξία του μητρικού γάλακτος είναι αναντικατάστατη γι αυτό το λόγο έχει επανέλθει ο μητρικός θηλασμός ως συνήθεια σε πάρα πολλές χώρες.

Ωστόσο ένα θέμα που μας προβληματίζει είναι το παθητικό κάπνισμα του μωρού που θηλάζει. Μικρές ποσότητες νικοτίνης εισέρχονται στο μητρικό γάλα που προσλαμβάνει το βρέφος.

Οι μητέρες που καπνίζουν συνηθίζουν να απογαλακτίζουν τα παιδιά τους νωρίτερα. Ο πρόωρος αυτός απογαλακτισμός συσχετίζεται με διαφορές στη μητρική συμπεριφορά και τη συμπεριφορά των νεογνών, ενώ πιθανολογείται ότι το κάπνισμα ευθύνεται για τον πρόωρο απογαλακτισμό λόγω της μειωμένης ποσότητας γάλακτος.


ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: ΟΔΗΓΟΣ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ «Επειδή σ’ αγαπώ δεν καπνίζω»

Positive SSL