Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
vernix caseosa, bath, newborn

Μην βιαστείτε να κάνετε το πρώτο μπάνιο του παιδιού σας

Τι είναι το εμβρυικό σμήγμα και ποια τα οφέλη του;

Το εμβρυικό σμήγμα είναι μια άσπρη και κρεμώδης ουσία που καλύπτει το δέρμα του εμβρύου από το τελευταίο τρίμηνο της κύησης μέχρι και λίγες μέρες μετά τη γέννησή του. Τα νεογνά με πολύ χαμηλό βάρος γέννησης (π.χ. <28 εβδομάδων και <1000 γρ.) δεν καλύπτονται από σμήγμα.

Το εμβρυικό σμήγμα αποτελείται από 81% νερό, 10% πρωτεΐνες και 9% λιπίδια. Για πολλές δεκαετίες, πολλοί επαγγελματίες υγείας συνηθίζουν να πλένουν και να αφαιρούν το εμβρυικό σμήγμα αμέσως μετά τη γέννηση του νεογνού ώστε αυτό να φαίνεται πιο καθαρό. Έρευνες αμφισβητούν την πρακτική αυτή και αποδεικνύουν τα οφέλη του εμβρυικού σμήγματος:

- Έχει αντιμικροβιακή δράση τόσο στην εμβρυική όσο και στη νεογνική ζωή, καθώς περιέχει λυσοζύμη, λακτοφερρίνη και άλλους παράγοντες που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα. 
- Διευκολύνει την εξωμήτρια προσαρμογή του δέρματος του νεογνού. 
- Εμποδίζει την απώλεια υγρών. 
- Είναι αδιάβροχο και βοηθάει στη θερμορρύθμιση του νεογνού.
- Είναι επουλωτικό.

Οι έρευνες συνεχίζονται για να κατανοηθεί πλήρως η σύνθεση και η λειτουργία του εμβρυικού σμήγματος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν καθαρίζουμε το σμήγμα και μπορούμε να καθυστερήσουμε το πρώτο μπάνιο του παιδιού μέχρι αυτό να απορροφηθεί.

Θέλετε ένα "καθαρό" ή υγιές παιδί;

Πηγές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4668496/#!po=15.4762
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/12452861/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763724/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3654382/

Ελένη Ασημάκη

Positive SSL