Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
montessori baby room

Onine Seminars Montessori: Οργάνωση του βρεφικού δωματίου

Δραστηριότητες και παιχνίδια.
Οργάνωση, τάξη, αυτονομία, σεβασμός στα ενδιαφέροντα του μωρού, ορατότητα και προσβασιμότητα των παιχνιδιών: πάνω στην μοντεσσοριανή παιδαγωγική αντίληψη θα μπορούσε (και ίσως θα έπρεπε!) να στηρίζεται και η διαμόρφωση του δωματίου του παιδιού και ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούμε μαζί του. Ένας χώρος κατάλληλος και προνομιακός για να περνάει το μωρό και οι γονείς χρόνο, ένα σημαντικό δωμάτιο για την ανάπτυξη του παιδιού. Παιχνίδια και δραστηριότητες που στοχεύουν στην εξέλιξη των ικανοτήτων του, στην ενδυνάμωση των δυνατοτήτων του.
Δύο δευτέρες αφιερωμένες σε μία προσέγγιση για πιο χαρούμενα, αυτόνομα και ανεξάρτητα παιδιά.

Σε αυτές τις συναντήσεις θα επιχειρήσουμε να διευκολύνουμε το έργο των γονέων στη διαμόρφωση του χώρου που θα υποδεχτεί το βρέφος γιατί το περιβάλλον είναι σημαντικό για την προσαρμογή  και ανάπτυξη του. 

Tο σεμινάριο, έχοντας ως θεωρητικό υπόβαθρο τις παιδαγωγικές αντιλήψεις της Μοντεσσόρι αλλά και τις βασικές αρχές του Feng Shui, προσαρμοσμένες στα ελληνικά δεδομένα, θα εστιάσει στους παρακάτω τομείς:

Δευτέρα 16 Μαρτίου 18.00-19.30
Αισθητική: Η αισθητική εμπεριέχει ισορροπία, για αυτό είναι σημαντικό να διαλέξουμε με φροντίδα γνώση τα χρώματα του δωματίου, τον φωτισμό, τα διακοσμητικά στοιχεία και φυσικά τα έπιπλα (κρεβατάκι, ντουλάπα, τοίχοι, γωνιά παιχνιδιού κτλ)

Πρακτικότητα: πρακτικότητα στη σχέση με ένα βρέφος/παιδί σημαίνει χαρά για όλους! 
Πού πρέπει να κοιμάται το μωρό (στο δωμάτιό του ή με τους γονείς του), τι είδους κρεβάτι να προτιμήσουμε (λίκνο, κούνια, στοματάκι κτλ), τι να προσέξουμε για την ασφάλεια και την υγιεινή του βρέφους, αν θα πρέπει να έχουμε μουσική ή ενδοεπικοινωνία στο χώρο του και  πώς να διαμορφώσουμε το χώρο και για ένα δεύτερο παιδί.

Συμβολισμοί: το βρέφος επηρεάζεται άμεσα από τα εξωτερικά ερεθίσματα του χώρου. Ανάλογα με το περιβάλλον του, « μαθαίνει» τη νύχτα και τη μέρα και αναπτύσσει συνήθειες. θα μιλήσουμε για τη σπουδαιότητα των ερεθισμάτων και των υλικών και πως αυτά επηρεάζουν την ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη τον πρώτο χρόνο ζωής του.
Η ειδικός θα μας προτείνει τρόπους παιχνιδιού και αλληλεπίδρασης με το μωρό με βάση τη μοντεσσοριανή φιλοσοφία και τις βασικές ψυχαναλυτικές θεωρίες.

Το υπόλοιπο σπίτι: το παιδί προσλαμβάνει το «κλίμα» ενός σπιτικού. Τα σπίτια που είναι φιλικά προς τα παιδιά είναι σπίτια, προσβάσιμα στα παιδιά. Τα βρέφη δεν αγαπούν το ακριβό design ούτε τους αποστειρωμένους χώρους, απολαμβάνουν όμως να ζουν με τους γονείς τους και λατρεύουν να ανακαλύπτουν κάθε γωνιά του σπιτιού!

Πρόκειται για μια συνάντηση όπου κανένα ερώτημα δεν θα μείνει αναπάντητο! Για αυτό το λόγο σας προσκαλούμε να φέρετε μαζί σας, αν το επιθυμείτε, φωτογραφίες του χώρου για να γίνει εξατομικευμένη συμβουλευτική.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 18.00-19.30
Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τα μακροπρόθεσμα οφέλη μιας τέτοιας φιλοσοφίας και θα αναγνωρίσουμε τις δυσκολίες της.
Η Maria Montessori έλεγε ότι το πιο σοβαρό πράγμα που κάνει ένα παιδί είναι να παίζει. Θα δούμε λοιπόν πως τα παιχνίδια που απευθύνονται σε βρέφη και παιδιά, επηρεάζουν την αντίληψη και την αισθητική τους, πώς αποδυναμώνουν ή βελτιώνουν δεξιότητες.

•    Πώς πρέπει να είναι ένα σπίτι που δεν εμποδίζει την ανάπτυξη ενός παιδιού;
•    Ποια παιχνίδια είναι συμβατά και ωφέλιμα για κάθε ηλικία;
•    Από ποια υλικά πρέπει να είναι φτιαγμένα και γιατί;
•    Γιατί να τα κάνω όλα αυτά, αφού το ευρύτερο περιβάλλον του παιδιού μου (Σχολείο, σπίτι των παππούδων κτλ) είναι εντελώς ασύμβατα;


Στο σεμινάριο αυτό, οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά κάποια υλικά και παιχνίδια που ευνοούν την ανάπτυξή τους.
Θα επιχειρήσουμε να διευκολύνουμε το έργο των γονέων στη διαμόρφωση του ευρύτερου χώρου που θα υποδεχτεί το βρέφος γιατί, το περιβάλλον είναι σημαντικό για την προσαρμογή και την ανάπτυξη του.

Συντονίζει
Δέσποινα Γραββάνη, Αναλυτική Ψυχολογία, Ψυχοθεραπεία C.G.Jung
Ημερομηνία Διεξαγωγής
Δευτέρα 16 & 23 Μαρτίου
'Ωρα
18.00 - 19.30
Κόστος Συμμετοχής
20€
Χώρος Διεξαγωγής
διαδικτυακά
Δηλώσεις συμμετοχής

211 4013 649 I 697 0678 817 I info@irois.gr

Positive SSL