Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
parenthood

Συναντήσεις για τη γονεϊκότητα

Το IROIS, σε συνεργασία με τη Δέσποινα Γραββάνη και θέλοντας να υποστηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους νέους γονείς αποφάσισε να δημιουργήσει μια σειρά συναντήσεων γονέων, οι οποίες απευθύνονται σε γονείς που νιώθουν την ανάγκη, μετά τη γέννηση του παιδιού τους να ανταποκριθούν με φροντίδα στο νέο τους ρόλο.


Οι συναντήσεις θα βοηθήσουν στην ενδυνάμωση του γονικού ρόλου και στο δέσιμο του
ζευγαριού καθώς προσφέρουν ένα χώρο γνώσης, μοιράσματος και ανακούφισης για τα
ζευγάρια.

1η Συνάντηση: σύνδεση με το παιδί μου: Αναγνώριση - Ανταπόκριση –Ανακούφιση    book now

Κάποιες βασικές αρχές για την ανταπόκριση των γονέων στις ανάγκες του παιδιού και μερικές κατευθυντήριες γραμμές για το πώς δημιουργείται ο πρωταρχικός δεσμός,(bonding) τι είναι το άγχος αποχωρισμού, τι να περιμένω από τον θηλασμό, τι επιλογές έχω; Τι είναι η πυραμίδα Maslow και πώς με βοηθάει στην κατανόηση του παιδιού μου; Τι κάνω όταν το παιδί μου κλαίει; Ποια παιχνίδια να παίξω και τι δραστηριότητες να  επιλέξω; Τι σημαίνει ανεξάρτητα και τι αυτόνομα παιδιά και πώς να βοηθήσω το παιδί προς αυτή την κατεύθυνση; Ποιος ο ρόλος του πατέρα την πρώτη πειρίοδο μετά τη γέννηση;

 

 

2η Συνάντηση: το περιβάλλον του παιδιού ένα δωμάτιο MONTESSORI      book now

Βασικές αρχές για την υγεία, τη  φροντίδα και την ασφάλεια των παιδιών στο σπίτι μας σύμφωνα με τις αρχές Montessori.

Οργάνωση, τάξη, αυτονομία, σεβασμός στα ενδιαφέροντα του μωρού, ορατότητα και προσβασιμότητα των παιχνιδιών: πάνω στην μοντεσσοριανή παιδαγωγική αντίληψη θα μπορούσε (και ίσως θα έπρεπε!) να στηρίζεται και η διαμόρφωση του δωματίου του παιδιού και ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούμε μαζί του. Ένας χώρος κατάλληλος και προνομιακός για να περνάει το μωρό και οι γονείς χρόνο, ένα σημαντικό δωμάτιο για την ανάπτυξη του παιδιού. Παιχνίδια και δραστηριότητες που στοχεύουν στην εξέλιξη των ικανοτήτων του, στην ενδυνάμωση των δυνατοτήτων του.

Σε αυτή τη συνάντηση θα επιχειρήσουμε να διευκολύνουμε το έργο των γονέων στη διαμόρφωση του χώρου που θα υποδεχτεί το βρέφος γιατί, το περιβάλλον είναι σημαντικό για την προσαρμογή  και ανάπτυξη του.

Tο σεμινάριο, έχοντας ως θεωρητικό υπόβαθρο τις παιδαγωγικές αντιλήψεις της Μοντεσσόρι αλλά και τις βασικές αρχές του Feng Shui, προσαρμοσμένες στα ελληνικά δεδομένα, θα εστιάσει στους παρακάτω τομείς:

Αισθητική: Η αισθητική εμπεριέχει ισορροπία, για αυτό είναι σημαντικό να διαλέξουμε με φροντίδα γνώση τα χρώματα του δωματίου, τον φωτισμό, τα διακοσμητικά στοιχεία και φυσικά τα έπιπλα (κρεβατάκι, ντουλάπα, τοίχοι, γωνιά παιχνιδιού κτλ)

Πρακτικότητα: πρακτικότητα στη σχέση με ένα βρέφος/παιδί σημαίνει χαρά για όλους!

Πού πρέπει να κοιμάται το μωρό (στο δωμάτιό του ή με τους γονείς του), τι είδους κρεβάτι να προτιμήσουμε (λίκνο, κούνια, στοματάκι κτλ), τι να προσέξουμε για την ασφάλεια και την υγιεινή του βρέφους, αν θα πρέπει να έχουμε μουσική ή ενδοεπικοινωνία στο χώρο του και  πώς να διαμορφώσουμε το χώρο και για ένα δεύτερο παιδί.

 Συμβολισμοί: το βρέφος επηρεάζεται άμεσα από τα εξωτερικά ερεθίσματα του χώρου. Ανάλογα με το περιβάλλον του, « μαθαίνει» τη νύχτα και τη μέρα και αναπτύσσει συνήθειες. θα μιλήσουμε για τη σπουδαιότητα των ερεθισμάτων και των υλικών και πως αυτά επηρεάζουν την ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη τον πρώτο χρόνο ζωής του. Η ειδικός, θα μας προτείνει τρόπους παιχνιδιού και αλληλεπίδρασης με το μωρό με βάση τη μοντεσσοριανή φιλοσοφία και τις βασικές ψυχαναλυτικές θεωρίες.

Το υπόλοιπο σπίτι: το παιδί προσλαμβάνει το «κλίμα» ενός σπιτικού. Τα σπίτια που είναι φιλικά προς τα παιδιά είναι σπίτια, προσβάσιμα στα παιδιά. Τα βρέφη δεν αγαπούν το ακριβό design ούτε τους αποστειρωμένους χώρους, απολαμβάνουν όμως να ζουν με τους γονείς τους και λατρεύουν να ανακαλύπτουν κάθε γωνιά του σπιτιού!

Πρόκειται για μια συνάντηση όπου κανένα ερώτημα δεν θα μείνει αναπάντητο! Για αυτό το λόγο σας προσκαλούμε να φέρετε μαζί σας, αν το επιθυμείτε, φωτογραφίες του χώρου για να γίνει εξατομικευμένη συμβουλευτική.

 

 

3η Συνάντηση ο ύπνος       book now

Τι τεράστιο θέμα αυτό του ύπνου των παιδιών … σήμερα, πιο πολύ από ποτέ οι νέοι γονείς παθαίνουν πανικό την ώρα του ύπνου του βρέφους. Η πρώτη ερώτηση που γίνεται ήδη από το μαιευτήριο είναι: «Κοιμάται;».

Πολλές ερωτήσεις, πολλές αμφιβολίες, πολλά εγχειρίδια και μέθοδοι που υπόσχονται να μάθουν στα μικρά μας πώς να κοιμηθούν καλά και πολύ….όπως θα ήθελε η μαμά και ο μπαμπάς τους.

Πιο ειδικά, οι γονείς αντιμετωπίζουν τις περισσότερες δυσκολίες τη στιγμή που είναι να αποκοιμηθεί το βρέφος και εύλογα γεννιούνται ερωτήσεις στις οποίες θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε όπως: είναι φυσιολογικό να αποκοιμιέται με τον θηλασμό; γιατί μόλις το αφήνω από την αγκαλιά μου ξυπνάει; Να προτιμήσω απόλυτη ησυχία ή όχι; και φυσικά σε αυτές τις ερωτήσεις δίνονται όλες οι πιθανές απαντήσεις και το αντίθετό τους!

Ο ύπνος είναι ένα φαινόμενο που αφορά το σώμα, την ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση του βρέφους. Η στιγμή του ύπνου είναι μια στιγμή αποχωρισμού τόσο για το βρέφος (θα εξηγήσουμε τι του συμβαίνει, όσο και για τους γονείς (πως δηλ. διαχειρίζεται το κλάμα και τη δυσκολία του βρέφους) Γι΄ αυτό σε αυτό το σεμινάριο θα διερευνήσουμε την ανατομία του ύπνου, θα προσφέρουμε εργαλεία στους γονείς ώστε να αναγνωρίζουν τα σημάδια κόπωσης και νύστας του βρέφους, θα τους βοηθήσουμε ώστε να ενισχυθούν στον γονικό τους ρόλο (Maternage-Paternage) και να μάθουν να επικοινωνούν και να παρατηρούν το βρέφος, γιατί όσο πιο καλά το κάνουν αυτό τόσο πιο εύκολη και ευχάριστη γίνεται η διαδικασία του ύπνου.

Θα αναπτύξουμε επίσης της πιο σύγχρονες θεωρίες γύρω από τον ύπνο και θα συζητήσουμε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των μεθόδων. Προσπαθώντας να μεταδώσουμε το μήνυμα ότι καμία μέθοδος δεν είναι καθολική, δεν εμπεριέχει την αποκλειστική αλήθεια, ούτε είναι εφαρμόσιμη σε όλα τα βρέφη.

Τέλος θα μιλήσουμε για το πώς συνδέεται ο ύπνος του βρέφους με τον θηλασμό και πώς θα μπορούσαμε να διαχειρηστούμε καλύτερα αυτή τη σχέση χωρίς να είναι πρόβλημα ούτε ο ύπνος ούτε ο θηλασμός!

Ας συζητήσουμε όμως και για αυτή την ανάγκη των νέων γονιών να λαμβάνουν σίγουρες και βέβαιες απαντήσεις για ερωτήματα που περικλείουν σχετικότητα, ατομικότητα και σχετικότητα.

Τέλος θα δώσουμε κάποιες κατευθυντήριες οδηγίες για το πώς μπορεί ο γονιός να βοηθήσει τον ύπνο του βρέφους και πρακτικές λύσεις για το αν θα πρέπει να κοιμάται στο λίκνο ή στο κρεβάτι τον γονιών του (co-sleeping) και μέχρι πότε, καθώς και αν θα πρέπει να κοιμάται στο δωμάτιό του μόνο του (cry out method) . θα μιλήσουμε τέλος για το SIDS  (Σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου) και πως συνδέεται με τον ύπνο του βρέφους καθώς επίσης και για την βρεφική αϋπνία. (αν υπάρχει, τι είναι, που οφείλεται  και πώς την αναγνωρίσουμε ως δυσλειτουργία του ύπνου). 

 

4η Συνάντηση: συν-γονεικότητα τι σημαίνει και γιατί είναι τόσο σημαντική; Πώς επικοινωνούμε μέσα στην οικογένειά μας    

book now

Αλήθεια ποιος κάνει τι στην οικογένειά μας; Η μεγάλη πρόκληση της συν-γονεικότητας. Να είμαστε μαζί ως ζευγάρι και μαζί ως γονείς! Κάποιες παγίδες που μπορείτε να αποφύγετε για να διαφυλάξετε την συναισθηματική ζωή του ζευγαριού. Θα δούμε τρόπους επικοινωνίας ανάμεσα σε όλα τα μέλη της οικογένειας. Θα διερευνήσουμε τη σχέση της καινούριας οικογένειας με το ευρύτερο οικογενειακό, φιλικό και κοινωνικό περιβάλλον.  Ποιος ο ρόλος των παππούδων, γιαγιάδων και των νταντάδων; Πώς συνδεόμαστε και επικοινωνούμε όλοι μαζί; Πώς συνδυάζουμε τη γονεικότητα με την εργασία την εποχή του Covid-19; Προκλήσεις, προβληματισμοί ,δυσκολίες, απογοήτευσης στο μεγάλωμα των παιδιών.

Μια συνάντηση αφιερωμένη στην οικογενειακή ζωή, τα θεμέλιά της για ευτυχισμένους ανθρώπους που μεγαλώνουν υπέροχα παρέα!

 

Συντονίζει
Δέσποινα Γραββάνη, Αναλυτική Ψυχολογία, Ψυχοθεραπεία C.G.Jung
Ημερομηνία Διεξαγωγής
23/03/2021 - 30/03/2021 - 6/04/2021 - 13/04/2021
'Ωρα
18:00
Κόστος Συμμετοχής
25€/συνάντηση
Χώρος Διεξαγωγής
Αλεξιουπόλεως 1 Αργυρούπολη Αθήνα 16452
Δηλώσεις συμμετοχής
211 40 13 649 Ι 6970678817 Ι info@irois.gr
Positive SSL