Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
μουσικοκινητική

ΜουσικοΘεατρική Αγωγή για βρέφη

ΜουσικοΘεατρική Αγωγή

Στo μάθημα της ΜουσικοΘεατρικής Αγωγής τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν την ικανότητα της φαντασίας και της δημιουργικότητάς μέσα από μουσικές και θεατρικές δραστηριότητες.

Η ΜουσικοΘεατρική Αγωγή απευθύνεται σε γονείς, βρέφη και παιδιά (toddlers) από 1 - 2,5 ετών (το πρόγραμμα είναι κατάλληλο για βρέφη που μπουσουλάνε και εξερευνούν τα πρώτα τους βήματα)

Σε κάθε συνάντηση τα παιδιά και οι γονείς γίνονται μέρος μίας ιστορίας που εκτυλίσσεται σε έναν φανταστικό κόσμο στον οποίο ο χώρος, ο χρόνος και τα αντικείμενα έχουν συμβολική σημασία, υποδύονται ρόλους, αλληλοαντιδρούν, βιώνουν ατομική και συλλογική εμπειρία, διερευνούν ένα θέμα (πχ. διαφορετικότητα, ειλικρίνεια) ή κάποιο μοτίβο σχέσεων (πχ. η σχέση των ανθρώπων με τα ζώα), αντιμετωπίζουν διλήμματα, δρουν κι αναστοχάζονται τις πράξεις τους.

Ο συνδυασμός συναισθηματικής εμπλοκής και νοητικής επεξεργασίας, βίωσης και αναστοχασμού αποσκοπεί στην ολόπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξη του παιδιού ως ατόμου και ως μέλους μιας κοινωνικής ομάδας. Επιπλέον, δίνεται στο παιδί η ευκαιρία να αναπτύξει όλα τα εκφραστικά του μέσα - σώμα, λόγο, φωνή - να καλλιεργήσει τις ψυχοπνευματικές του δυνάμεις - παρατηριτικότητα, φαντασία, αυτοσυγκέντρωση, αυτοπειθαρχία, κριτική σκέψη και ενσυναίσθηση - να απελευθερώσει και να ενισχύσει τον συναισθηματικό του κόσμο αποκτώντας αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.

Βασικό μέσο για τη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας στην ιστορία μας πχ. ατμόσφαιρα μυστηρίου, ατμόσφαιρα απειλητική, φιλική, εχθρική, είναι η χρήση μουσικής ή η χρήση διάφορων ήχων. Έτσι, τα παιδιά με τους γονείς τους καλούνται να παραγάγουν ήχους που συνοδεύουν μία δράση ή «περιγράφουν» ένα περιβάλλον.

Τα παιδιά ακούνε, πειραματίζονται και ανακαλύπτουν ήχους που προέρχονται είτε από το ίδιο τους το σώμα είτε από εξωτερικούς παράγοντες, όπως τα μουσικά όργανα ή ήχους από το περιβάλλον.

Η αποκρυπτογράφηση ήχων, η διδασκαλία τραγουδιών και ρυθμού, η εξάσκηση της ακουστικής μνήμης, η εκμάθηση κρουστών οργάνων Orff, ο αυτοσχεδιασμός με χρήση της φωνής και των κρουστών οργάνων είναι μερικές από τις δραστηριότητες που, κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης της ιστορίας μας, μυούν τα παιδιά στον κόσμο της μουσικής, Στόχος αυτών των δραστηριοτήτων είναι η ανάπτυξη των ακουστικών και εκφραστικών ικανοτήτων των παιδιών καθώς και η ενίσχυση των σωματικών και πνευματικών τους δυνατοτήτων.

Σας προσκαλούμε σε ένα ταξίδι αναζήτησης και εξερεύνησης με το παιδί σας.
Σας περιμένουμε σε ένα υπέροχο πρόγραμμα μουσικών δραστηριοτήτων που απευθύνεται σε βρέφη από 1 έως 2 ετών και στους ενήλικες που τα φροντίζουν και τα αγαπούν. Με σεβασμό στις ανάγκες του μωρού σας και στο ιδιαίτερο αναπτυξιακό του στάδιο, δημιουργούμε ένα περιβάλλον πλούσιο σε μουσικά ερεθίσματα που απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις του.Με την εξέλιξη των νευροεπιστημών, τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα και έπειτα από χρόνια ερευνών σε πρωτεύοντα και άλλα θηλαστικά, γνωρίζουμε πως, κατα τη γέννηση, το ανώτερο τμήμα του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι αρκετά ατελές και ανώριμο, καθώς τα υπάρχοντα εγκεφαλικά κύτταρα διαθέτουν μεταξύ τους ελάχιστες συνδέσεις.Τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού, ο βρεφικός εγκέφαλος ξεκίνα να σχηματίζει συνδέσεις ταχύτατα. Εκατομμύρια συνάψεις σχηματίζονται, αποδομούνται και ξανασχηματίζονται λόγω της επίδρασης του περιβάλλοντος και των βιωμάτων του παιδιού. Οι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον πως η ακρόαση κ η επαφή με τη μουσική είναι μια βασική εμπειρία που συνεισφέρει στο χτίσιμο των συνάψεων αυτών, που είναι υπεύθυνες για την συναισθηματική και κοινωνική ευφυΐα του παιδιού σας.Ο συνδυασμός μουσικής και κίνησης, η ενεργητική συμμετοχή κατά την ακρόαση μουσικής και η μουσική εκπαίδευση από την βρεφική ακόμη ηλικία έχουν πολύτιμα και πολλαπλά οφέλη για την ψυχοκινητική, πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη του μωρού σας:
  • ευνοείται η ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων, τόσο στο επίπεδο της αδρής όσο και σε αυτό της λεπτής κινητικότητας, καθώς το βρέφος αποκτά συνείδηση του σώματός του και αντιλαμβάνεται τους τρόπους με τους οποίους τα μέλη του μπορούν να κινηθούν (κιναίσθηση).
  • Προάγεται η συναισθηματική νοημοσύνη του βρέφους, μέσα από την αισθητική απόλαυση της μουσικής καθώς και μέσα από τη στενή επαφή με το φροντιστή του.
  • Δημιουργείται ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη των γνωστικών δεξιοτήτων του μωρού σας, καθώς η μουσική προκαλεί δραστηριότητα/ διεγείρει τις περιοχές εκείνες του εγκεφάλου που αφορούν τη μνήμη, την επίλυση προβλημάτων, τις λογικές ικανότητες, την κατάκτηση γλωσσικών και μαθηματικών δεξιοτήτων, την όραση.
  • Τα βρέφη κοινωνικοποιούνται εύκολα και ομαλά, καλλιεργώντας τις κοινωνικές τους δεξιότητες μεσα σ´ ένα ευχάριστο περιβάλλον.
  • Ενισχύεται η δημιουργικότητα κ η αυτοπεποίθηση και τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον εμπλουτισμένο με μουσικές εμπειρίες θα είναι σε θέση να κατανοήσουν και να απολαύσουν τη μουσική και στην υπόλοιπη ζωή τους.
Φυσικά, το πρόγραμμα αυτό είναι επίσης και μία καταπληκτική ευκαιρία να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί με το μωρό σας, να διασκεδάσετε, να κάνετε νέους/ες φίλους/φίλες και να δημιουργήσετε μαζί όμορφες αναμνήσεις.Τα μαθήματα πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα, κάθε Πέμπτη στις 17:30, και έχουν διάρκεια 45'.Για επιπλέον πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνήστε μαζί μας.Υπεύθυνη προγράμματοςΠωλίνα ΤάγκαΜουσικός – Μουσικολόγος – ΜουσικοπαιδαγωγόςΑπόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Απόφοιτος μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και Έκπαιδευτικού Σχεδιαμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πτυχιούχος Πιάνου και Ανωτέρων Θεωρητικών (Αρμονία, Ωδική, Αντίστιξη)
Συντονίζει
Ειρήνη Παπαδημητρίου, Θεατρολόγος - Μουσικός παιδαγωγός
Ημερομηνία Διεξαγωγής
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη
'Ωρα

17:15 – 18:15

Κόστος Συμμετοχής

Επικοινωνήστε μαζί μας για παραπάνω λεπτομέρειες!

Χώρος Διεξαγωγής

IROIS, Αλεξιουπόλεως 1 & Λ. Βουλιαγμένης Αργυρούπολη, Αθήνα 16452

Δηλώσεις συμμετοχής

211 4013 649 I 697 0678 817 I info@irois.gr

Positive SSL