Τι είναι και τι παρέχουν;
Κάποτε τα έλεγαν “μαθήματα ανώδυνου τοκετού”, αλλά πλέον είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Είναι βαθιά ψυχική και σωματική προετοιμασία για να συνδεθώ με το σώμα μου και το παιδί μου, να φανταστώ τον τοκετό μου και να ενδυναμώσω τα ένστικτά μου.
Θεωρητική προετοιμασία
Οι ομάδες συμβάλλουν στην προετοιμασία των γονέων για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη γονεϊκότητα. Πιο συγκεκριμένα, δίνονται τεκμηριωμένες επιστημονικά πληροφορίες για ζητήματα τα οποία απασχολούν τους γονείς, όπως π.x. η έναρξη και η διαδικασία του τοκετού, οι μέθοδοι ανακούφισης του πόνου, οι μαιευτικές παρεμβάσεις, ο θηλασμός και αυξάνεται η εμπιστοσύνη στην ικανότητα των γυναικών να γεννήσουν καθώς και να γίνουν γονείς.
Οι πληροφορίες που δίνονται, βοηθούν τα ζευγάρια και ιδιαίτερα τις μητέρες να αποφασίζουν για το πώς, πού και με ποιους επιθυμούν να γεννήσουν, να βιώσουν μια καλή εμπειρία τοκετού, να εμπιστευτούν το σώμα τους και να αισθανθούν δυνατές.

Ψυχολογική προετοιμασία
Οι ομάδες παίζουν σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της υγείας της εγκύου τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Πολλές φορές βιώνουμε καταστάσεις που μας προκαλούν συναισθήματα όπως ο φόβος, η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα τα οποία μπορούν να δράσουν ανασταλτικά στον τοκετό όπως και στη σχέση μητέρας-νεογνού. Στις ομάδες τα ζευγάρια αισθάνονται την στήριξη και την προστασία που τους παρέχονται και απελευθερώνονται από συναισθηματικά ζητήματα που μπορούν να τους στερούν μια ήρεμη εγκυμοσύνη και μετέπειτα έναν ευχάριστο τοκετό.
Επιπλέον, οι έγκυες ενθαρρύνονται να αναπτύσσουν και να εξελίσσουν την επικοινωνία μητέρας-εμβρύου μέσω των ομάδων. Η πρώιμη σχέση και επικοινωνία μητέρας-εμβρύου ήδη από τη μήτρα τίθεται ως βάση για τη μετέπειτα κοινή τους πορεία και σχηματισμό ενός υγιούς χαρακτήρα. Η χαλάρωση και η αναπνοή βοηθούν τις μαμάδες να συνδέονται και να επικοινωνούν με τα μωρά τους. Το άγγιγμα της κοιλιάς, τα λόγια προς το μωρό και το τραγούδι είναι ένας ακόμη δίαυλος επικοινωνίας μητέρας-εμβρύου που ενισχύεται.
Κοινωνικοποίηση
Οι ομάδες συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση των ζευγαριών, καθώς τους δίνουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή και να μοιραστούν συναισθήματα και εμπειρίες με άλλα ζευγάρια που διανύουν μια παρόμοια περίοδο στη ζωή τους. Η συνεχής αλληλεπίδραση και ανταλλαγή απόψεων των ζευγαριών κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ενισχύει την ομάδα, βοηθάει στη δημιουργία βαθιών σχέσεων και αυξάνει το δέσιμο των ατόμων που την αποτελούν.
Θεματολογία
Αναγνωρίζω τις συστολές και την έναρξη του τοκετού: πρώιμα σημάδια, εξέλιξη τοκετού, αναγνώριση σταδιών
Κοιλιακή αναπνοή και χαλάρωση στη διάρκεια του τοκετού, διαχείριση των συστολών και εξώθηση
Μέθoδοι ανακούφισης και χαλάρωσης στον τοκετό, διάφορες θέσεις τοκετού, ασκήσεις εμπέδωσης και ο ρόλος του συντρόφου.
Επικοινωνώ με το παιδί μου: σύνδεση με το έμβρυο, επικοινωνία του ζευγαριού και η ενδομήτρια ανάπτυξη του εμβρύου (Ψ)
Η τέχνη του θηλασμού
Φροντίδα ανταπόκριση και περιποιηση του νεογνού
Το 4ο Τρίμηνο (Ψ)
Φτιάχνοντας το πλάνο του τοκετού μου και μιλώντας για τις μαιευτικές παρεμβάσεις
Μπορείτε να συμμετέχετε όποια στιγμή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας το θελήσετε ανεξαρτήτως το τρίμηνο στο οποίο βρίσκεστε.
Οι συναντήσεις είναι βιωματικές.
Μετά το τέλος της κάθε συνάντησης λαμβάνετε έντυπο υλικό για να ανατρέχετε όποια στιγμή επιθυμείτε στα μαθήματα.
* Απαραίτητη η κράτηση θέσης.
Τις ομάδες συντονίζουν:
- Η μαία MSc Κατερίνα Γεωργακούλα
- Η μαία MSc, Ph.D. candidate Ελένη Ασημάκη
- Η ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια Δέσποινα Γραββάνη