Το 90% των γυναικών που έχουν γεννήσει με καισαρική τομή μπορούν να δοκιμάσουν για VBAC σε μεταγενέστερη εγκυμοσύνη.
Οι περισσότερες δημοσιευμένες μελέτες δείχνουν ότι το 60-80% των γυναικών με προηγούμενη καισαρική τομή, μπορούν να πετύχουν έναν ασφαλή κολπικό τοκετό. (American Pregnancy Association, VBAC)
Τι είναι το TOLAC;
Το TOLAC (Trial Of Labor After Cesarean), είναι η προσπάθεια για την επίτευξη ενός κολπικού τοκετού μετά από τουλάχιστον μια καισαρική τομή. Το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το 60- 80%, δηλαδή 3 με 4 γυναίκες στις 5.
Τι είναι το VBAC;
Το VBAC (Vaginal Birth After Cesarean), είναι η κολπική γέννηση ενός παιδιού, έχοντας γεννήσει τουλάχιστον ένα με καισαρική τομή. Ένα επιτυχημένο TOLAC οδηγεί σε VBAC.
Επομένως, το μια φορά καισαρική πάντα καισαρική καταρρίπτεται!
Ποιοι παράγοντες συντελούν θετικά για ένα επιτυχημένο VBAC;
- Αν είχατε γεννήσει κολπικά κάποιο από τα παιδιά σας μεταξύ 37- 42 εβδομάδες
- Αν ο λόγος της προηγούμενης καισαρικής τομής δεν υφίσταται σε αυτή την εγκυμοσύνη (πχ ύπαρξη ισχιακής προβολής)
- Το είδος της τομής: αν είναι οριζόντια και χαμηλή
- Η διάρκεια του προηγούμενου τοκετού σας
- Το σχήμα της πυέλου σας
- Πόσο ‘κοντά’ φτάσατε να γεννήσετε κολπικά
- Να ξεκινήσει αυτός ο τοκετός αυτόματα
- Η άφιξή σας στο μαιευτήριο με καλές προϋποθέσεις (μήκος και διαστολή τραχήλου)
- Ύπαρξη μαίας
Ποια είναι τα οφέλη του VBAC;
Πραγματοποιώντας ένα επιτυχημένο VBAC αποφεύγετε μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα, μειώνεται το ρίσκο αιμορραγίας, μόλυνσης μετά τον τοκετό, ενώ υπάρχει γρηγορότερη αποκατάσταση και μικρότερη παραμονή στο μαιευτήριο. Επίσης, είναι σημαντικό για τις γυναίκες να αποφύγουν πιθανά μελλοντικά ρίσκα που σχετίζονται με τις πολλαπλές καισαρικές τομές όπως η υστεροκτομή (αφαίρεση της μήτρας), τραυματισμοί της ουροδόχου κύστης και του εντέρου, μεταγγίσεις, μολύνσεις και την ανώμαλη εμφύτευση του πλακούντα. Τέλος τα παιδιά που γεννιούνται έχουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων
Ποια είναι τα ρίσκα του VBAC;
Οι περισσότερες γυναίκες καταφέρνουν ένα επιτυχές VBAC χωρίς επιπλοκές. Αλλά υπάρχει μια μικρή πιθανότητα 7-10 γυναίκες/1000 να κάνουν ρήξη μήτρας δηλαδή η τομή από την προηγούμενη καισαρική να ανοίξει σε κάποιο σημείο. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί τότε η ομάδα που σας παρακολουθεί θα οφείλει να παρατηρήσει τα σημεία ρήξης και να προβείτε άμεσα σε επαναληπτική καισαρική τομή. Επίσης, σε περίπτωση επείγουσας καισαρικής τομής μπορεί να χρειαστεί να γίνει μετάγγιση αίματος, υστερεκτομή (σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις), τραυματισμοί της ουροδόχου κύστης και εμφάνιση θρομβώσεων στα πόδια.
Γιατί οι γυναίκες επιλέγουν το VBAC;
Όσο και αν ο κόσμος μας ‘‘εξευγενίζεται’’ η διαδικασία του τοκετού θα μας θυμίζει πάντα από που προερχόμαστε και θα αναβλύζει τα ένστικτα που πια δεν εμπιστευόμαστε. Η μαγεία της γέννησης όπως αυτή σχεδιάστηκε από τη φύση είναι μοναδική και κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να τη βιώσει και να την αισθανθεί. Το VBAC υπάρχει και προτείνεται από όλους τους παγκόσμιους οργανισμούς που ασχολούνται με την μαιευτική ιατρική. Όταν τηρούνται τα πρωτόκολλα και υπάρχει επιστημονικό υπόβαθρο με πολυετείς μελέτες, έρευνες και δημοσιεύσεις, οι γυναίκες δεν έχουν λόγο να μην επιλέξουν το VBAC συμπεριλαμβανομένου και τα ρίσκα του.
Οι επαγγελματίες υγείας όμως…;
Πως θα μπορούσα να αυξήσω την πιθανότητα ενός επιτυχημένου VBAC;
Όλα ξεκινούν με μια καλή προετοιμασία και οργάνωση. Ζητήστε πληροφορίες έγκυρες και επιστημονικά τεκμηριωμένες. Παρακολουθήστε ομάδες εγκύων με κοινό στόχο για να λάβετε τις πληροφορίες που ζητάτε, να μοιραστείτε τις σκέψεις σας και τους φόβους σας και τελικά να πάρετε την απόφαση που εσείς επιλέξατε και νιώθετε πως σας ικανοποιεί. Πάντα το άγνωστο μας φοβίζει και ίσως νιώσουμε ανασφαλείς. Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση του ανθρώπου αλλά μην απορρίψετε την ιδέα επειδή σκέφτεστε πως μια ακόμα καισαρική θα είναι μια ευκολότερη απόφαση για εσάς.
Απευθυνθείτε σε μαιευτικές ομάδες που αναλαμβάνουν VBAC και όχι πχ στον προηγούμενο γυναικολόγο σας που σας έκανε μια προγραμματισμένη καισαρική τομή για αμφίβολους λόγους γιατί πιθανότατα αυτό θα ξανασυμβεί.
Προσπαθείτε να έχετε κοντά σας ανθρώπους που θα σας υποστηρίξουν με την απόφασή σας και δε θα σας κατακρίνουν και δοκιμάστε να μιλήσετε με γονείς που πέτυχαν ή δοκίμασαν ένα VBAC.
Η γέννηση ενός παιδιού βασίζεται σε δύο πυλώνες το σώμα και την ψυχή. Πρέπει και οι δύο να δυναμώσουν για να στηρίξουν την προσπάθεια για ένα VBAC.
Πλάνο γέννας
Όπως σε κάθε τοκετό έτσι και τώρα φτιάχνουμε ένα πλάνο σύμφωνα με το οποίο θα κινηθούμε. Αρχικά, επιλέγουμε την μαιευτική ομάδα με την οποία θα συνεργαστούμε και το μαιευτήριο στο οποίο θα απευθυνθούμε. Ξεκινάμε με ένα λεπτομερές ιστορικό από την προηγούμενη εγκυμοσύνη μέχρι και τη γέννηση. Αναφέρουμε τα γεγονότα και σχολιάζουμε τι μας ικανοποίησε και τι δε θα θέλαμε να επαναλάβουμε. Μπορούμε να επιλέξουμε το περιβάλλον που θα θέλαμε να έχουμε, τις μεθόδους αναλγησίας που θα θέλαμε (φυσικές ή τεχνητές ή ακόμα και να τις συνδυάσουμε. Τις στάσεις που μας βολεύουνε και ίσως μια στάση την οποία είχαμε δοκιμάσει την προηγούμενη φορά και μας ανακούφιζε. Σημαντικό μέρος της συζτήτησης είναι η παρουσία των ατόμων που θα θέλαμε στον τοκετό μαζί μας να μας υποστηρίξουν και όταν φτάσει η στιγμή της γέννησης να έχουμε συζητήσει τις επιλογές που θα θέλαμε να κάνουμε και για τα δύο σενάρια (VBAC – επαναληπτική καισαρική) και τέλος την διαχείριση των ζητημάτων μετά τη γέννηση όπως να μη γίνει άμεση απολίνωση του ομφάλιου λώρου, να μην αποχωριστείτε το νεογνό, να θηλάσετε κλπ.
Ότι και αν αποφασίσετε πρώτα ενημερωθείτε. Όταν δε γνωρίζετε τις επιλογές σας είναι σαν να μην υπάρχουν. Ξεπεράστε τους φόβους σας εκφράστε τα θέλω σας και διεκδικείστε αυτά που επιθυμείτε. Όχι μόνο για εσάς αλλά και για την υγεία των παιδιών σας.
ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ!
ΠΗΓΕΣ
-
AMERICAN PREGNANCY ASSOCIATION, VBAC
-
AMERICAN CONGRESS OF OBSTETRICS AND GYNECOLOGISTS GUIDELINES AUGUST 2010
-
VBAC FOR EDUCATORS, A TEACHING GUIDE
-
KOMOROWSKY, J. (2010). PUTTING UTERINE RUPTURE INTO PERSPECTIVE, IN A WOMAN’S GUIDE TO VBAC: NAVIGATING THE NIH CONSENSUS RECOMMENDATIONS. GIVING BIRTH WITH CONFIDENCE BLOG, RETRIEVED FROM, HTTP://GIVINGBIRTHWITHCONFIDENCE.ORG/2-2/A-WOMANS-GUIDE-TO-VBAC/PUTTING-UTERINE-RUPTURE-INTO-PERSPECTIVE/
-
GUISE JM, DENMAN MA, EMIS C, MARSHALL N, WALKER M, FU R, JANIK R, ET AL. VAGINAL BIRTH AFTER CESAREAN. NEW INSIGHTS ON MATERNAL AND NEONATAL OUTCOMES. OBSTETRICS AND GYNECOLOGY JUNE 2010; 115:1267
-
ACOG PRACTICE BULLETIN #115, VAGINAL BIRTH AFTER PREVIOUS CESAREAN DELIVERY, OBSTET GYNECOL AUG 2010;116:450
-
LANDON MB, HAUTH JC, LEVENO KJ, ET AL: FOR THE NATIONAL INSTITUTES OF CHILD HEALTH AND HUMAN DEVELOPMENT MATERNAL-FETAL MEDICINE UNITS NETWORK. MATERNAL AND PERINATAL OUTCOMES ASSOCIATED WITH A TRIAL OF LABOR AFTER PRIOR CESAREAN DELIVERY. N ENGL J MED 351:2581- 2589, 2004 (LEVEL II-2)
Αν επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε
TOLAC – VBAC ή να ενημερωθείτε παραπάνω σχετικά, επικοινωνήστε μαζί μας.
Διεύθυνση:
Αλεξιουπόλεως 1 & Λ. Βουλιαγμένης Αργυρούπολη, Αθήνα 16452
Τηλ. επικοινωνίας:
2114013649 & 6970678817
email: info@irois.gr