Βιβλίο Νοεμβρίου – Η Σαραμπέλα και το Καπέλο της σκέψης

Ο Νοέμβριος είναι αναμφίβολα ο μήνας της σκέψης, σκέφτομαι. Το μυαλό κατακλύζεται από το πρίν και το μετά, χιλιάδες πράγματα να γίνουν και οι σκέψεις καταρράκτης. Αυτό για τους ενήλικές. Τα παιδιά όμως; Τα παιδιά ονειροπολούν και φαντάζονται όπως η ηρωίδα αυτού του βιβλίου, η Σαραμπέλα…καθισμένα στα θρανία των σχολείων.

Οι αναγνώστες του βιβλίου θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να δουν εικονογραφημένες της σκέψεις της. Αλήθεια, πώς θα ήταν αν όλα όσα φαντάζεται ένα παιδί γινόταν εικόνα;

Η φαντασία δεν αφήνει την Σαραμπέλα να συγκεντρωθεί αλλά η λύση βρίσκεται στο ίδιο το πρόβλημα. Για να χωρέσουν τα μαθηματικά και οι γνώσεις του σχολείου της, στο κεφάλι της, φτιάχνει το καπέλο της σκέψης και έτσι συνυπάρχουν αρμονικά, όνειρα, φαντασίες, εικόνες και γνώσεις. Η Σαραμπέλα αρχίζει να αισθάνεται δυνατή και έτσι γίνεται επινοητική.

Κάπως έτσι θα ήταν ωραίο να φανταστούμε ότι μπορεί να λειτουργήσει και το εκπαιδευτικό μας σύστημα: εφαλτήριο φαντασίας και δημιουργικότητας με πολλή γνώση. Όπου οι ικανότητες των παιδιών δεν θα καταστέλλονται για να θριαμβεύει η μάθηση αλλά αντίθετα,  η έμφυτη περιέργεια των παιδιών θα οδηγεί στη μάθηση.

Υπέροχο βιβλίο, από τις εκδόσεις, Δίοπτρα, για να σκεφτούμε όλοι την δύναμη της φαντασίας.