IROIS

Ένα πρότυπο κέντρο μαιευτικής φροντίδας για κάθε οικογένεια, μία ιδέα νέων ανθρώπων με όραμα να ενδυναμώσουν τη μητρότητα μέσα από την αληθινή υποστήριξη των οικογενειών δίνοντάς τους επιλογές και χώρο έκφρασης των ιδιαιτεροτήτων τους.

Μία πολύ σύντομη ιστορία για το πώς η ζωή με οδήγησε να δημιουργήσω το κέντρο μου και να βαφτιστεί με ένα εντελώς ξεχωριστό όνομα.

Ολοκλήρωνα τις σπουδές μου στο τμήμα Μαιευτικής Αθηνών και σκεφτόμουν ότι θέλω να μάθω περισσότερα, να ανοίξω τους ορίζοντές μου και να εξελίξω τις γνώσεις μου όσο περισσότερο γίνεται. Τότε ήταν που αποφάσισα να κυνηγήσω το όνειρό μου και να διεκδικήσω μία θέση στην ομάδα μαιών του Κing’s College Hospital του Λονδίνου, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου το οποίο συγκαταλέγεται στα καλύτερα μαιευτικά κέντρα παγκοσμίως.

Στο Λονδίνο άλλαξε όλη μου η ζωή. Συνεργάστηκα με επιστήμονες διεθνούς φήμης, μαίες με τεράστια εμπειρία που μου άνοιξαν ένα νέο δρόμο, προσφέροντάς μου γνώσεις και εμπειρίες.

Πολλές γέννες, η προσέγγιση πάντα διαφορετική και εξατομικευμένη. Τα τρία βασικά χαρακτηριστικά παρέμεναν πάντα σταθερά
1. Σεβασμός στο σώμα κάθε γυναίκας
2. Προσέγγιση με αγάπη
3. Επιστημονικά τεκμηριωμένες πράξεις

Κάθε μέρα συνειδητοποιούσα πόσο σοφή είναι η φύση και πόσο καταπληκτικά έχει πλάσει το γυναικείο σώμα. Οι τοκετοί γινόντουσαν όλο και περισσότεροι μέχρι που άλλαξα ομάδα. Ξεκίνησα να παρακολουθώ γυναίκες από την αρχή της εγκυμοσύνης μέχρι και την περίοδο της λοχείας. Νύχτες που χρειάστηκε να μην κοιμηθώ για να είμαι στο πλάι κάποιας μαμάς, έγκυες που με έπαιρναν στο κινητό για να δουν αν ακούω το κινητό μου τα βράδια. Τοκετοί σε πολλά μέρη, στο Μαιευτήριο, σto birth centre, στο σπίτι, σε νερό, καθιστή, όρθια, αγκαλιά, στο τζάκι, στη μπανιέρα, στριμωγμένη σε μια γωνία και πολλά άλλα τόσο μοναδικά. Κάθε τοκετός και μια ιστορία.

Οι εμπερίες δεν τελείωναν ποτέ, πολλά τα περιστατικά, αλλά ένα ήταν αυτό που ξεχώρισε τόσο που δε θα το ξεχάσω ποτέ. Ήταν το ξημέρωμα με τη συνομήλική μου Nadège από το Les Irois της Αϊτής. Ήμουν σπίτι της μόλις ξεκίνησε ο τοκετός της, ήταν αρκετά αγχωμένη και μια πολύ ωραία συζήτηση ξεκίνησε για να χαλαρώσουμε. Μου μίλησε για την χώρα της, την πόλη της και για τον Obatala, το θεό της μυθολογίας τους που προστατεύει τη μαμά κατά τη γέννα. Η μαία ενώνει τα χέρια της με το Θεό ώστε να φέρει ένα υγιέστατο παιδί. Μόλις τελείωσε ο τοκετός μου είπε “Ένιωσα ότι ξαναγεννήθηκα κι εγώ μαζί με το παιδί μου” και τότε συνειδητοποίησα το πως μόνο μια μαία μπορεί να συμβάλλει ώστε κάθε γυναίκα να βιώσει τη δική της μοναδική εμπειρία τοκετού.

Έφυγα όταν ένιωσα έτοιμη να γυρίσω στην Ελλάδα και να μπορέσω να προσφέρω όλα όσα έμαθα. Μέσα στο αεροπλάνο έκλεισα τα μάτια μου και φαντάστηκα ένα πρότυπο κέντρο μαιευτικής φροντίδας με ολιστική προσέγγιση για κάθε οικογένεια, για κάθε μαμά, για κάθε σύντροφο, για κάθε παιδί. Έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα του IROIS, για την ηρωίδα μαμά από το Les Irois.

Κατερίνα Γεωργακούλα