Θέσεις και στάσεις τοκετού

Εάν κατά τη διάρκεια του τοκετού, η κίνηση συνδυάζεται με εναλλαγή στάσεων το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι μαγικό και αυτό γιατί ο τοκετός βασίζεται σε θεμελιώδεις αρχές της φυσικής. Επομένως είναι πολύ σημαντικό το τι θέσεις και στάσεις παίρνει η επίτοκος στον τοκετό, για την ομαλή διεξαγωγή του, την μείωση της διάρκειάς του και την μείωση των πόνων της επιτόκου.

Θέση Λιθοτομής

Στο Δυτικό κόσμο, η συνηθέστερη θέση τοκετού είναι η θέση λιθοτομής, δηλαδή η επίτοκος βρίσκεται σε ύπτια θέση με τους μηρούς και τα γόνατα σε κάμψη και το περίνεο στην άκρη της εξεταστικής καρέκλας.

Μελέτες σε όλο τον κόσμο έχουν αποδείξει ότι η θέση αυτή έχει πολλά μειονεκτήματα, όπως είναι η ελάττωση του χώρου του πυελογεννητικού σωλήνα κατά το 1/3, η μη εκμετάλλευση της βαρύτητας στην εξέλιξη του τοκετού και η πρόκληση υπότασης από την άσκηση πίεσης στα αιμοφόρρα αγγεία με αποτέλεσμα τη μη επαρκή αιμάτωση της μήτρας.

Οι συστολές γίνονται πιο συχνές και επώδυνες αλλά λιγότερο αποτελεσματικές σε σχέση με άλλες θέσεις.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της θέσης είναι η εύκολη πρόσβαση από τους επαγγελματίες υγείας που διευκολύνει την κολπική εξέταση και τον παρεμβατικό τοκετό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) το 1985 εξέδωσε έναν πρακτικό οδηγό με τίτλο φροντίδα για το φυσιολογικό τοκετό όπου αναφέρει ότι κάθε επίτοκος πρέπει να έχει ελευθερία  στην επιλογή της θέσης και της κίνησης και να ενθαρρύνεται να μη μένει σε ύπτιες θέσεις κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Όρθια Στάση

Η όρθια στάση έχει ως κύριο πλεονέκτημα τη δράση της βαρύτητας. Οι συστολές της μήτρας γίνονται ισχυρότερες, αποτελεσματικότερες με αποτέλεσμα ο τοκετός να έχει μικρότερη διάρκεια και η αίσθηση της εξώθησης να είναι εντονότερη. Μειώνει την ανάγκη επείγουσας καισαρικής τομής κατά 30% και την ανάγκη για αναλγησία.

Το περπάτημα εμπεριέχει κίνηση και η κίνηση είναι αυτή που προκαλεί αλλαγές στις αρθρώσεις της λεκάνης με αποτέλεσμα την διεύρυνση της πυέλου, τη χαλάρωση των αρθρώσεων, και την κάθοδο του εμβρύου.

Ο αργός χορός είναι μια κίνηση στην οποία ο σύντροφος αγκαλιάζει την επίτοκο και εκείνη μπορεί να ξεκουραστεί πάνω του ακουμπώντας το κεφάλι της στον ώμο του και έχοντας τα χέρια της χαλαρά στο πλάι. Πέρα από τα πλεονεκτήματα που έχουμε αναφέρει η κίνηση του αργού χορού μας προσφέρει την παραγωγή ορμονών (ενδορφίνες) που πηγάζουν από τη συναισθηματική επαφή των συντρόφων και προάγουν την εξέλιξη του τοκετού.

Η όρθια στάση γέρνοντας προς τα μπροστά ή πάνω στον σύντροφο είναι μια καλή στάση για να δεχτεί η επίτοκος μασάζ στη μέση ώστε να ανακουφιστεί από τον πόνο στην οσφύ.

Καθιστή Στάση

Η καθιστή στάση ή ημικαθιστή συγκριτικά με την ύπτια είναι σαφώς καλύτερη διότι η βαρύτητα υποβοηθάει και ταυτόχρονα είναι ξεκούραστη στάση.

Καθιστή με όρθιο τον κορμό είναι μια στάση όπου η επίτοκος μπορεί να κάτσει εύκολα στο κρεβάτι, οκλαδόν και σε μπάλα. Η μπάλα μας δίνει τη δυνατότητα του λικνίσματος της μέσης, η πλάτη δεν πονάει και η αίσθηση των συστολών είναι ηπιότερη. Η θέση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν χρησιμοποιείται επισκληρίδιος αναισθησία. Η οκλαδόν αυξάνει την πίεση στην πύελο και διευκολύνει την ομαλή διάταση του περινέου κατά την εξωθητική προσπάθεια.

Η καθιστή θέση με τον κορμό να γέρνει μπροστά είναι αναπαυτική όταν η επίτοκος στηρίζεται κάπου, επιτρέπει το μασάζ στην οσφύ και η γραμμή πορείας του εμβρύου ευθυγραμμίζεται.

Στάση στα Τέσσερα

Η στάση στα τέσσερα  βοηθά το μωρό να γυρίσει, επιταχύνει τον τοκετό με τη χρήση της βαρύτητας, ελαττώνει τον οσφυϊκό πόνο, επιτρέπει την κίνηση του κορμού και την καλή αιμάτωση της μήτρας.

Ξαπλωμένη στο Πλάι

Ξαπλωμένη στο πλάι είναι μια ασφαλής θέση αν έχει χρησιμοποιηθεί φαρμακευτική αναλγησία, επιτρέπει να γίνουν χειρισμοί σε περίπτωση που χρειάζονται, ενώ αν εναλλάσσεται με βάδισμα βελτιώνει την πρόοδο του τοκετού.

Βαθύ Κάθισμα

Το βαθύ κάθισμα είναι μια καλή στάση για εξώθηση, εφόσον όμως το μωρό βρίσκεται ήδη αρκετά χαμηλά. Η επιθυμία εξώθησης γίνεται εντονότερη και η διάρκειά της μικρότερης. Ο κορμός της επιτόκου πιέζει μηχανικά το σώμα της μήτρας. Επίσης, η βαρύτητα αξιοποιείται και σε αυτή τη θέση  επομένως διευκολύνεται η κάθοδος του εμβρύου.


Οι θέσεις και στάσεις που παρουσιάστηκαν έχουν σκοπό να διευκολύνουν τη φυσική διαδικασία του τοκετού.

Ποια θέση θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε;

Ακολουθήστε το σώμα σας. Κινηθείτε ελεύθερα, όπως αισθάνεστε. Το σώμα σας θα σας δείξει ποια θέση είναι καλύτερη σε κάθε στιγμή του τοκετού σας.