Συμβουλές για την σωστή χρήση του θήλαστρου

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που η χρήση θήλαστρου είναι απαραίτητη. Παραδείγματα είναι η προσπάθεια να «χτίσουμε» καλή παραγωγή γάλατος, η απομάκρυνση του μωρού από την μαμά (πχ νοσηλεία ή ακόμα και κοινωνική υποχρέωση) ή έστω η επιθυμητή αποσυμφόρηση του μαστού και η δημιουργία τράπεζας μητρικού γάλατος.

Η μαία Κατερίνα Μπέκιου μας δίνει συμβουλές για την σωστή χρήση του θήλαστρου, το τι πρέπει να προσέχουμε όταν χρησιμοποιούμε θήλαστρο για την άντληση του μητρικού γάλατος και κάποια βασικά στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζουμε.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχει η μητέρα στο μυαλό της είναι ότι το γάλα που αντλεί με το θήλαστρο δεν αντικατοπτρίζεται στην ποσότητα γάλακτος που παράγει κατά τον θηλασμό, εφόσον δεν δημιουργείτε το ανάλογο ορμονικό περιβάλλον.

Οι μαλάξεις στο στήθος πριν αλλά και κατά την διάρκεια της άντλησης είναι μια πρακτική που μπορεί να βοηθήσει, όπως και στο θηλασμό, στην καλύτερη ροή του μητρικού γάλακτος.

Η άντληση, είναι μια διαδικασία που προσομοιάζει το θηλασμό, για αυτό το λόγο όπως και ο θηλασμός δεν πρέπει να σας πονάει. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε κάτι τέτοιο θα πρέπει να ελέγξετε το μέγεθος της χοάνης που χρησιμοποιείτε. Η επιλογή λάθος μεγέθους χοάνης μπορεί να τραυματίσει την θηλή και να επηρεάσει την παραγωγή γάλακτος. Το μέγεθος της χοάνης που χρησιμοποιείτε μπορεί να αλλάξει, καθώς ακόμη η θηλή μπορεί να μεγαλώσει κατά την διάρκεια των θηλασμών.

Δεν μας ενδιαφέρει τόσο πολύ η ένταση και η διάρκεια των αντλήσεων, αλλά η συχνότητα καθώς ο μαστός σας ερεθίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και πυροδοτούνται οι απαραίτητες ορμόνες για την αύξηση της παραγωγής του γάλακτος.

Ελπίζουμε αυτές οι πληροφορίες να σας φάνηκαν χρήσιμες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@irois.gr ή να καλέσετε στο 2114013649.