Η Ανούς Πιλαφιάν γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και είναι απόφοιτη του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθηνών. Μεγάλωσε ακούγοντας τρεις γλώσσες και συνέχισε να ζει, να εργάζεται και να δημιουργεί και με τις τρεις, πάντα σε σχέση με παιδιά διαφορετικών ηλικιών. Έχει εκπαιδευτεί και ασχοληθεί με την εκπαίδευση δίγλωσσων μαθητών από βρέφη μέχρι και την εφηβεία. Στοχεύοντας να εμπλουτίσει την παιδαγωγική διαδικασία έχει λάβει μέρος σε πολλά εκπαιδευτικά και βιωματικά σεμινάρια. Ολοκλήρωσε την τριετή εκπαίδευση θεατρικού παιχνιδιού στο Σχολείο Παιχνιδιού, ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Μοντεσσοριανής φιλοσοφίας, παιδαγωγικής Φρενέ και της αυτοσχεδιαστικής μεθόδου των Segni Mossi.
“Τα παιδιά έρχονται στον κόσμο με τη διακαή επιθυμία να μαθαίνουν και είναι γενετικά προγραμματισμένα με εξαιρετικές ικανότητες μάθησης.”
Πήτερ Γκρέυ, Ελευθερία στην Μάθηση
Πιστεύει λοιπόν ότι τα παιδιά δεν είναι άδεια μπουκάλια τα οποία χρειάζεται  να γεμίσουμε.
Εμπειρία με παιδιά αντλεί από διάφορα πλαίσια είτε ως παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας, είτε ως δασκάλα Δυτικής Αρμενικής γλώσσας. Ο δρόμος προς την εναλλακτική/δημοκρατική εκπαίδευση ξεκίνησε χρησιμοποιώντας την ως εργαλείο στις τάξεις του σχολείου Αρμενοπαίδων της Νίκαιας. Στην πορεία και παρέα με άλλους συνοδοιπόρους δημιούργησε την ομάδα «Τα Φυλλαράκια από Το Νήμα» στην γειτονιά των Πετραλώνων. Έκτοτε έχει εργαστεί ως εμψυχώτρια προγραμμάτων στον Upcycle χώρο Cado Paradiso και είναι μέχρι σήμερα μέλος της ομάδας εμψυχωτών της πρότυπης κατασκήνωσης Zarmanazan που συμβαίνει στη Γαλλία. Επίσης είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνη παιδαγωγικών προγραμμάτων της ομάδας του Μικρού Βουνού. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολείται με την συμβουλευτική γονέων για τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού με στόχο την εκπαίδευσή τους στην παρατήρηση των αναγκών για την ολόπλευρη ανάπτυξή του σε ένα περιβάλλον ελευθερίας για ανακάλυψη.
Είναι μητέρα δύο παιδιών.